image featured

Ditte

Categories Opskrifter, Tilbehør

Mandelsmør

Jeg har altid været en peanut butter-tøs, og det er jeg stadig… for der er ikke så meget, der kan slå en peanut butter-mad på rugbrød med banan ovenpå (men det skulle da lige være en kartoffelmad!).

Men så skete der det, at jeg var i New Orleans i april, og med mig hjem havde jeg et glas ristet mandelsmør. Du kan måske gætte, hvad der skete? Jeg blev forelsket i mandelsmør! Jeg var så ærgerlig over, at jeg ikke havde tænkt længere frem og købt flere med hjem.


Og så er det jo godt, at mandelsmør er let at lave – især hvis du har en god food processor-kniv og en ikke alt for stor food processor-skål.

Jeg har ingen af delene. Min food processor-kniv er gammel og sløv (jeg skal have købt en ny), og min food processor-skål er dejlig stor, når jeg laver alt muligt andet, men når jeg laver nøddesmør er den simpelthen for stor; nødderne ligger nede i bunden og fylder ikke rigtig skålen op.


Har mandelsmør overtaget peanut butterens plads i mit hjerte? Jeg vil sige det sådan her – jeg elsker dem for hver deres kvaliteter.

Peanut butter er perfekt til madlavning.

Mandelsmør er perfekt til at tilfredsstille den søde tand (jeg vil ærligt indrømme, at jeg godt kan finde på at spise 1-2 teskeer mandelsmør, som det er – så godt er det!).


Det tog mig omkring 30 minutter at lave mandelsmørret – men det skyldes, som jeg skrev tidligere: sløv kniv og for stor en skål. Det betød, at det ikke skete så hurtigt, og jeg blev nødt til temmelig regelmæssigt at skrabe siderne ned.

Hvis du har en god kniv og en ikke alt for stor skål, så bør det tage dig omkring 15-20 minutter.


Mandelsmør

300 g mandler

2 tsk brun farin

½ tsk salt


Varm ovnen til 200 grader.

Kom mandlerne på en bageplade med bagepapir og bag dem midt i ovnen i ca. 15 minutter. Mandlerne skal dufte og være let-gyldne.


Kom mandlerne i en food processor og blend derud af.


Efter et par minutter så det se sådan ud:

mandelsmor-1

Det vil være krymlet og alligevel være fast i konsistensen (når du kommer i gang med at lave mandelsmørret, vil du vide, hvad jeg mener).

På grund af min store skål klistrede mandel-krymlet sig opad siderne, og jeg skulle temmelig ofte stoppe maskinen og skrabe siderne ned.


Blend videre…


Med min “dårlige” skål og kniv, begyndte mandelsmørret efter omkring 10 minutter at blive mere cremet, men det var stadigvæk fast:

mandelsmor-3

Som du kan se, så flyder smørret ikke. Men det begyndte at køre rundt, og jeg skulle ikke rigtig skrabe siderne ned mere.

Herfra kan du egentlig bare lade maskinen køre.


De sidste 5 minutter af blende-tiden begyndte det at blive dejligt cremet og flydende.

Hvis mandelsmørret flyder ind mod midten, når du stopper for maskinen, så er du der:

(det her billedet er taget 1-2 minutter før, det begyndte at flyde ind mod midten, så vi er der næsten)

mandelsmor-4

Så har du mandelsmør!!

Nyd det som det er (et par teskeer gør ikke noget).

På en skive ristet brød.

På banan.

Som topping på grøden.

Hvad som helst!


Pssst…
Vil du gerne undgå sukker – eller du kan ikke lide sødt nøddesmør? Så lad være med at komme det i.

Jeg kan personligt godt lide, at mit mandelsmør er en form for snack (når jeg endelig har det), og derfor spiser jeg det ofte, når den søde tand melder sig.

Omvendt kan jeg slet ikke snuppe det, hvis der er sukker i min peanut butter.

PDF24    Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *