
Den zen-frembringende nudelsuppe
Efteråret er fantastisk og skøn, især når bladene får gule, røde og sprøde brune farver; den friske vind blæser, og vi får røde kinder; den stadig lune sol varmer os, når vi står i den; og vi bliver gen-introduceret til dejlige halstørklæder og lune trøjer.
Men der er også en bagside: Efteråret kan være lige så meget grå, regnfuld, en smule deprimerende (især med den sommer vi har haft) og kold. Når efteråret er sådan, så er det bedste, jeg ved, at komme hjem og blive gennemvarmet – og det er lige præcis, hvad denne nudelsuppe gør. Den er fuld af smag, spækket med umami og giver en dejlig ro.
Lav den og se det grå, regnfulde og kolde efterår fra en helt ny side: når du kommer hjem fra en grå dag, så kan du pakke dig ind i et tæppe og slupre denne skønne suppe i dig!
Den zen-fremkaldende nudelsuppe, 4 personer
1 løg – tynde skiver, halveret
4 fed hvidløg – presset
1-2 chili – finthakket
Ingefær, ca. 5 cm – finthakket
350 g brune svampe/portobello – mundrette tern
2 tsk kokosolie
2 liter kogende vand
2 spsk soyasauce
1 spsk eddike, gerne risvinseddike
3 gulerødder – skrå, tynde skiver
½ broccolihoved (ca. 250 gram) – små buketter
½ zucchini (ca. 200 gram) – tændstikstynde skiver
Salt
200 g nudler
Topping, pr. person
½ håndfuld persille – finthakket
1 lille håndfuld kål – fintsnittet
1 spsk ristede sesamfrø
Steg løg, hvidløg, chili, ingefær og svampe i kokosolien i en gryde i 5 minutter. Drys noget salt over svampene, så noget af vandet i svampene trækkes ud.
Hæld det kogende vand over, tilsæt soyasaucen og eddiken. Giv det et opkog og lad det simre i 15-20 minutter – eller indtil svampene er møre.
Imens suppen simrer, koges nudlerne efter anvisning. Når nudlerne er kogt, hældes vandet fra, og de skylles med koldt vand. Stil til side
Når svampene er møre, tilsættes grøntsagerne. Lad suppen simre videre i 5 minutter. Sluk for varmen.
Server nudlerne i en skål, hæld suppen over, pynt med persille, kål og sesamfrø.

