Livsstil,  Sundhed

Madens egenskaber – Angst

Så er vi kommet til indlægget, der vil handle om angst, fødevarer og ernæring.

Men inden vi rigtig går i gang, vil jeg gerne gøre opmærksom på følgende: Fødevarer giver i sig selv ikke mirakler. Så selv om jeg skriver om visse fødevarer og næringsstoffer, så er det ikke ensbetydende med, at du kan spise en masse af det, og din angst, depression og/eller søvnmangel vil forsvinde!

Det, som fødevarerne muligvis kan hjælpe med, er at give dig de næringsstoffer, du eventuelt har brug for, så din krop kan genoprette en eventuel ubalance, der kan være skyld i din angst, depression og/eller søvnmangel.

Opdatering: Jeg vil gerne lige gøre endnu mere opmærksom på foregående afsnit omkring fødevarer og næringsstoffer.

Angst ER en psykisk lidelse, og fødevarer kan derfor i sig selv ikke give angst. Det nogle fødevarer derimod kan er at forbedre eller forværre symptomer. Derfor kan “forbedrende” fødevarer være med til at give dig en følelse af overall forbedring – især når du samtidig fjerner de fødevarer, der forværrer din angst! Men du bliver ikke angstfri på grund af det.

Dog kan fødevarer på trods af, at du ikke har angst, godt give “typiske angst” symptomer; for eksempel er godt med kaffe skyld i hjertebanken eller søvnløse nætter hos mange mennesker, eller du kan opleve hjertebanken og (slem) ubehag efter en våd aften ude med vennerne/kollegaerne. Men det er ikke angst.

Mad er et rigtig godt udgangspunkt, når man gerne vil have det bedre fysisk og psykisk – men det er ikke den eneste faktorer:


Fysisk aktivitet

Hvis du er fysisk aktiv regelmæssigt, kan det hjælpe dig i forhold til angst, depression og/eller søvnmangel på følgende måder:


Fysisk aktivitet udløser blandt andet endorfiner, som giver dig en følelse af velvære og opstemthed – det er kroppens egne morfin-lignende stoffer.


Reducerer immunforsvarets udløsning af kemikalier. Hvis dit immunforsvar hele tiden er i alarmberedskab, vil din krop blive stresset. Det kan være med til at forværre både depression og angst.


Forhøjer kropstemperaturen, hvilket kan virke beroligende.


Bedre og større selvværd. Det virker måske ikke så logisk, men hvis du sætter dig selv et træningsmål (realistisk vel og mærke, og det behøver ikke at være “stort”) og opnår målet, kan det give dig en større tro på dig selv, og hvad du faktisk kan opnå.


Fjerner bekymringer og lærer dig at være i nuet. Igen virker det ikke så logisk, men hvis du fx er i gang med at styrketræne, så kræver det opmærksomhed for at kunne gennemføre træningen ordentligt. Hvis dine tanker begynder at vandre afsted, kan du hurtig opleve, at det ikke er lige så let at lave lunges, da du mister fokus og dermed balancen.

Det samme gælder også for cardio. Når du fx er ude og løbe, så fokuser på din vejrtrækning – når du bevist vælger at fokusere på vejrtrækningen, så har tankerne sværere ved at afbryde. Tanker vil selvfølgelig dukke op, men lige så snart du bliver opmærksom på, at du ikke længere fokuserer på vejrtrækningen, så kan du rette fokus mod det igen.


Vejrtrækning

Den måde, du trække vejret på, kan have en altafgørende betydning for, hvordan du har det.

Trækker du vejret oppe i brystet eller nede i maven?

Trækker du vejret hurtigt eller langsomt?

Trækker du vejret gennem munden eller næsen?

Alle disse faktorer kan afgøre, om du føler dig afslappet eller urolig.


Sørg for det meste af tiden at trække vejret gennem næsen og dybt ned i maven. På den måde har du større kontrol over din vejrtrækning; næsehårene filtrerer større partikler fra, og du vil blive mere afslappet.

På denne side er der mere information om, hvordan vejrtrækningen påvirker – og der endda nogle vejrtrækningsøvelser. Selv om alle vejrtrækningsøvelserne er anbefalet, så er det vigtigt, at du mærker efter i dig selv: får denne vejrtrækningøvelse dig til at slappe af, eller bliver du mere angst/urolig af den? Stop, hvis den giver ubehag.


Hvorfor er det lige disse fødevarer, jeg har valgt?

Inden jeg skriver om angst, næringsstoffer og udvalgte fødevarer, vil jeg gerne gøre opmærksom på følgende: de udvalgte fødevarer i Depression-indlægget der går igen på denne liste vil kun blive nævnt med navn – hvis “genganger-fødevarerne” har et højt indhold af de følgende næringsstoffer, som jeg kommer ind på lige om lidt, så vil de næringsstoffer selvfølgelig blive nævnt.


Mangan: Jeg har efterhånden læst mange beretninger om, at mangan har hjulpet med lindring af angst og angstsymptomer. Men jeg ikke kunne finde nogle studier, der bakker om dette. Alligevel synes jeg, at det er værd at bemærke – for selv om der ikke er studier lige nu omkring det, så betyder det ikke, at mangan ikke har en effekt: ofte handler studier og undersøgelser om, at man kan finde nok økonomisk støtte, og det er ofte kun større sygdomme og interesser, der kan finde denne form for støtte.


Forskere fra Canada’s McGill University fandt ud af, at 500 mg C-vitamin dagligt kunne være med til at mindske humørsvingninger og
angst hos ældre patienter.


Zink kan have en positiv effekt på både depression og angst: det skyldes, at enzymer, der er med til at producere serotonin, indeholder zink. Så hvis du har for lidt zink, kan de enzymer være i risiko for at mangle zink, og dermed vil produktionen af serotonin blive påvirket.

Zink kan være svært at få i høje doser på en vegansk kost.


Omega-3 er med til at beskytte hjernen mod inflammation. Når man indtager meget omega-6 (fx planteolier, som mange af os faktisk gør), så kan der forekomme inflammation i cellerne.

Angst kan eventuelt skyldes inflammation i hjernen – så det er muligt at et højere indtag af omega-3 kan forbedre angst og angstsymptomer.


Fødevarer mod angst

Appelsiner: C-vitamin

Asparges: A-, B1-, B2- og K-vitaminer, folat, jern og tryptophan

Avokado: C-vitamin og mangan

Bananer: C-vitamin og mangan

Broccoli: C-vitamin og mangan

Brune ris: B1-, B3-, B5- og B6-vitaminer, mangan og tryptophan

Bønner, fx sorte: B1-vitamin, folat, jern, magnesium, mangan, zink og tryptophan

Chiafrø: B3-, B5-, B6- og K-vitaminer, calcium, jern, magnesium, selen, zink, tryptophan og omega-3

Græskarkerner: mangan og zink

Grønkål: A-, B2-, B6-, C- og K-vitaminer, folat, calcium, magnesium, mangan og tryptophan

Havregryn: mangan og zink

Hørfrø: mangan, zink og omega-3

Liner: B1-, B5- og B6-vitaminer, folat, jern, mangan, zink og tryptophan

 Mandler: mangan og zink

Jordnøddesmør/Peanut butter: B3-, B5-, B6- og E-vitaminer, folat, jern, magnesium, mangan, selen, zink og tryptophan

Rosenkål: A-, B6-, C- og K-vitaminer, folat og mangan

Sesamfrø: mangan, zink og omega-3

Tofu: calcium, jern, magnesium, mangan, selen, zink, omega-3 og tryptophan

Valnødder: mangan, zink og omega-3

 

Afslutning på første afsnit

Der vil er i alt 3 afsnit i denne serie:

Depression

Bedre søvn

Angst


Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at hvis du oplever symptomer på depression, angst og/eller lider af søvnmangel så tag til lægen!

Jeg skriver godt nok om fødevarer, der har et højt indhold af visse næringsstoffer, og som kan have en positiv effekt på depression, angst og/eller søvnmangel – men det er ikke ensbetydende med, at jeg mener, at det er en behandling i sig selv, eller at det kan erstatte eksisterende behandlingsformer!

Jeg vil dog sige, at mad/kosten/livsstil kan være et godt supplement til en begyndende eller eksisterende behandling.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.