image featured

Ditte

Categories Opskrifter, Sødt

Rabarbertærte m. hvid chokolade-creme

Sommer og sol!

Men vejret gider ikke rigtig at vise sig fra sin sommerlige side, så som jeg har skrevet så mange gange før her på bloggen (sådan føles det i hvert fald), så bliver jeg nødt til at skabe sommer og sol i min mund og mave.

Så sommer og sol i mund og mave, for nu er rabarberne godt i gang med at skyde op af jorden. Jeg er stadig så heldig, at kærestens forældre har en have med en masse rabarber, så det nyder vi godt af!

Rabarberens syrlighed er et perfekt modstykke til sødere elementer i en dessert. Derfor tænkte jeg, efter jeg en dag stod med hovedet ned i “slikskabet” og så den hvide chokolade vi havde liggende, om rabarber og hvid chokolade ikke passer ret godt sammen?

Det gør det vel nok ret så meget – tænkte jeg… og et par dage efter gik jeg i gang i køkkenet.

Hvid chokolade og rabarber smager godt sammen! Rabarber ovenpå en luftig hvid chokolade-creme smager fantastisk godt sammen!


OBS:
to vigtige ting inden du går i gang

1. Det er vigtigt, at du bruger en god vegansk hvid chokolade, der føles og smager fyldig! Hvis den hvide chokolade er for “tynd” i fyldighed og smag, så bliver cremen. Jeg brugte Green Star vit choklad – det købte jeg i ICA i Sverige.

2. Hvis du ikke gider at flette et rabarberlåg, eller du gerne bare vil have rabarberstykker ovenpå tærten, så skal du i stedet bruge 600-700 gram rabarber. Skær dem i 1 cm lange stykker, drys med sukker og bag i ca. 10-15 minutter. Rabarberne skal være bløde og saftige.


Rabarbertærte m. cremefyld

Tærtedej

100 g fuldkornsmel

150 g hvedemel

½ tsk salt

110 g plantesmør

4-6 spsk vand

Hvid chokolade-creme

3 dl plantemælk (ikke ris!)

35 g majsstivelse

100 g hvid chokolade

1 tsk vaniljesukker

½ tsk salt

1½-2½ dl sojapiskefløde – alt efter hvor fast en creme, du ønsker

Rabarber

7 mellem-tykke rabarber, ca. 300 g

2 spsk sukker


Tærtedej

Rør de to meltyper og salt sammen. Rør derefter plantesmørret ud i melet med en ske, indtil melet begynder at “krymle”.

Saml dejen med vand. Pak ind i husholdningsfilm og stil på køl i 1 time.


Hvid chokolade-creme

Pisk majsstivelsen sammen med 1 dl af plantemælken. Stil til side.

Kom det resterende plantemælk, den hvide chokolade, vaniljesukker og salt i en lille gryde. Giv det et opkog.

Når det simrer, piskes majsstivelse-blandingen i. Pisk videre indtil det begynder at tykne og minder om budding.

Sluk for varmen og stil til side. Lad det køle helt af.

Du kan komme cremen på køl, når den har nået stuetemperatur – så kan du hurtigere spise tærten 😉


Tærtedejen

Tænd ovnen på 180 grader. Smør et tærteform (25 cm i diameter) med lidt plantesmør og stil på en bageplade.

Rul dejen ud på et meldækket bord, så dejen er lidt større end tærteformens diameter.

Læg dejen i tærteformen, pres ned og prik med en gaffel. Skær overskydende dej af.

Læg et stykke bagepapir ovenpå tærtedejen og fyld op med tørre bønner – jeg brugte mungbønner.

Bag midt i ovnen i 15 minutter. Tag tærten ud og fjern bagepapiret med mungbønnerne.

Bag i midt i ovnen igen, denne gang i 20 minutter. Nu bør tærten være sprød og færdigbagt. Den skal føles sprød og fast, hvis du trykker på bunden.

Sluk ikke for ovnen.

Lad tærtebunden køle helt af.


Rabarber

Gør en bageplade med bagepapir klar.

Skær midt igennem rabarberne på langs, så du ender med to tyndere halvdele.

Kom rabarberne på bagepladen og drys sukkeret over.

Bag midt i ovnen i ca. 10 minutter – rabarberne vil blive helt bløde og medgørlige.

Lad rabarberne køle af.


Saml tærten

Når alle dele er kølige/kolde, samles tærten.

Pisk sojapiskefløden til skum og pisk det sammen med den hvide chokolade-creme.

Hvis du gerne vil have en fast creme, så skal du nøjes med 1½ dl sojapiskefløde – hvis du derimod godt kan lide en lidt mere flødeskumsagtig creme, så kom 2½ dl. Jeg foretrækker selv én, der er lavet på omkring 2 dl.

Kom den luftige hvide chokolade-creme i tærtebunden.

Form lattice-flet ovenpå fyldet med rabarberne, så du ender med et flet-låg. Det kræver lidt forsigtighed, da rabarberne relativt nemt kan gå i stykker.

Lad gerne tærten stå på køl 30 minutter inden servering.

Når du skal servere tærten, så klip rabarberlåget op med en saks, så du kan skære nogle pæne stykker, uden at det til tider genstridige rabarberlåg smatter helt ned i tærten. ELLER bare sørg for at have en god, skarp kniv på dig 🙂

Men den kan også sagtens spises med det samme!

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.