Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Vegansk Jul: Jødekager

Hvis du ejer (eller har kigget) i min nye kogebog Vegansk til højtider og fest, så har du måske gnavent undret dig over, hvor julesmåkagerne blev af. Jeg ved det ikke… det var først, da bogen var i trykken, at det gik op for mig, at noget af det vigtigste ved hele julen (småkagerne) manglede.

Så det vil jeg gøre op for herpå bloggen – vi skal jo alle sammen kunne føle julens kærlighed i form af småkager 🙂 Og så synes jeg egentlig også, at bloggen her sagtens kan fungere som en supplement til kogebøgerne… hvad der ikke er i bøgerne, kommer herpå bloggen. Ligesom der heller ikke er en opskrift på kransekage; den kommer selvfølgelig op her inden nytår! (du ved, man må finde en balance – og der er kun så meget plads i en bog).

I dag er det altså tid til jødekager, og de kan i modsætning til mange af de andre julesmåkager, blive spist samme dag, som de er lavet. Dejligt!

Jødekager har været en af mine absolut yndlings, helt fra jeg var lille – men på den anden side så var alle slags småkager mine yndlings på det tidspunkt. Hvis du spurgte min mormor, da hun var i live, ville hun fortælle dig historien om mig som kagetyv (jeg tror endda, at jeg kaldte mig selv Kagetyven). Fra jeg kunne kravle, ville jeg, når jeg fik lyst til småkager, kravle fra stuen ind til køkkenet; der ville jeg så stikke den ene hånd ned i kagedåsen og kravle tilbage til stuen for at nyde mit bytte (når man ikke kan gå og bruge begge hænder, må man være kreativ). Jeg var smart dengang. Åh, det var tider hjemme hos min mormor – på det tidspunkt, da jeg var en kagetyv, levede min oldemor sammen med min mormor… så det var tider hos både momse og oldemor. Nå, nu må jeg vist hellere stoppe med alle de små historier.

Men jødekager er helt klart en af mine favoritter, når det kommer til julesmåkager.

Når du ser billederne, vil du garanteret tænke, at jeg er helt galt i bolden, når jeg ikke kommer finthakkede mandler ovenpå – men hvis du ser i opskriften, så tillader jeg det. Sandheden er, at jeg skifter mellem at kunne lide/have lyst til nødder i bagværk. I dag var en jeg-har-ikke-lyst-til-mandler-på-mine-elskede-jødekager. Så næste gang jeg laver jødekager, vil jeg måske komme mandler ovenpå. Hvem ved? Jeg gør i hvert fald ikke.

Men det er tid til jødekager og ikke så meget snik-snak. I morgen er det tid til vaniljekranse! Uhhhhh…. vaniljekranse. Dem får du selvfølgelig opskriften på i morgen 🙂


Jødekager, 70-80 stk

300 g hvedemel

125 g sukker

1/4 tsk salt

½ tsk hjortetaksalt

1/4-½ tsk citronskal (økologisk)

200 g plantesmør

1 spsk maizena

2 spsk plantemælk

Pynt

Sojamælk – til pensling

Kanelsukker

evt finthakkede mandler


Rør hvedemel, sukker, salt og hjortetaksalt sammen
. Rør citronskallen i.

Rør derefter plantesmørret ud i melet, så der dannes en klumpende/krymlende dej.

Pisk maizena og plantemælk sammen og rør det i dejen. Form hurtigt dejen med hænderne, så overfladen bliver glat – læg i en frysepose/i husholdningsfilm og stil på køl i ca. 1 times tid.


Tænd ovnen på 180 grader
. Gør to bageplader med bagepapir klar.

Del dejen i to og læg den ene halvdel tilbage på køl (hvis dejen bliver for varm, bliver den ret svær at arbejde med).

Læg godt med mel på køkkenbordet og rul dejen ud, til den er omkring 2 mm tyk. Vend gerne dejen et par gange, så du sikrer dig, at den ikke sætter sig fast i køkkenbordet; tilføj lidt mere mel på bordet hver gang du vender.

Stik dejen ud i forskellige former. Placer på bagepladerne.

Bag en bageplade ad gangen i ca. 8-10 minutter. Jødekagerne skal blive let gyldne, men primært være hvide. De vil hurtigt brænde på så hold øje!

Lad småkagerne køle af på en rist. Kom i en lufttæt beholder.

Så er det tid til at nyde 2. december og bringe småkagerne frem til endnu mere gufferi 1. advent!

Fin dåse, hva’?

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.