Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Vegansk Påske: Citronfromage

Vi nærmer os med hastige skridt påske! Jeg er allerede i gang med at planlægge pyntning og eventuelle indkøb til endnu mere pynt. Som du måske kan gætte dig frem til med alle de påskebilleder, der indtil videre har været på bloggen, så skal hjemmet pyntes op i gule, lyserøde og grønlige farver. Aaaaah… og alligevel ikke, for hvad er der efterhånden galt med mig? Jeg plejede at hade pink/lyserød, men efterhånden har jeg opdaget nogle nuancer af denne hadede farve, der giver mig lyst til at bade i dem. Oh well… sådan er det åbenbart at blive ældre.

Og så nærmer vi os med endnu mere hastige skridt forårsjævndøgn! Den rigtige forårsdag… selv om jeg ikke regner med, at vi skal forvente “rigtige forårsdage” det næste stykke tid. Men solen varmer, så det må være nok.

Nok om det alt det! Det er tid til at spise endnu mere og helst endnu mere citron – for citron = påske! Så her er min citronfromage, som min kæreste åbenbart rigtig godt kan lide.

Men først en lille anekdote!

Citronfromagen har faktisk været lidt af en satan at få lavet – ligesom lemon meringue pie’en også var en satan. Det hele startede, da min mormor stadig levede. Jeg har altid været meget tæt på min mormor, og da jeg var yngre, boede jeg hos hende i en periode, da jeg startede på HF. I denne periode spurgte jeg tit ind til hendes barndom og ungdom. Anyways, en dag kom vi ind på desserter… rettere yndlingsdesserter – hvorfor ved jeg ikke helt? Men det er kendt i familien, at jeg er besat af jordbærtærte, og jeg skal have det mindst en gang hvert år, og den ene gang skal allerhelst være på min fødselsdag. Min mormor fortalte så, at hendes jordbærtærte var citronfromage. Og hun sukkede, for hun havde ikke fået citronfromage i flere år.

Så jeg besluttede mig for, at jeg ville gøre min mormor glad og få lavet en citronfromage til hende. Der var bare lige et problem: jeg havde aldrig smagt citronfromage (det kan selvfølgelig være, at jeg havde fortrængt det). Et andet “problem” var også, at jeg var nyudsprunget veganer på det tidspunkt, og jeg var temmelig meget på bar bund i forhold til, hvordan man kunne veganisere desserter, der indeholder gelatine.

Jeg prøvede og prøvede… og prøvede. Jeg prøvede endda med den veganske version af gelatine: agar agar. Men helt ærligt, så har jeg kun haft succes med agar agar, når det bruges til at lave vegansk ost. Så du kan vel gætte dig til, at det ikke blev en succes.

Det var først nu her, lang tid efter min mormors død, at det gik op for mig, at jeg kunne bruge den metode, som jeg i mange år har lavet mousse ud af: plantemælk kogt op sammen med majsstivelse. Det er næsten altid en vinder, når man skal lave luftige desserter! Og så giver det en rigtig lækker, tyk, cremet konsistens – præcis som jeg forestiller mig, at citronfromage har.

Min mormor fik desværre aldrig en bid af denne skønne, cremede, syrlige, men søde citronfromage. Men det har jeg, og det kan du nu også.

Hvis du godt kunne tænke dig endnu flere påskeopskrifter eller retter og desserter, der sagtens kan servers på påskebordet, så er der jo min kogebog Vegansk til højtider og fest. Kogebogen er fyldt med opskrifter til højtiderne året rundt og selvfølgelig anekdoter. Og så er det rigtig gode ved denne bog, at du jo selvfølgelig kan mikse-matche opskrifterne fra de forskellige kapitler, så påskebordet kan blive endnu mere episk!


Der er enten til to store portioner eller 4 mindre – hvis I er flere eller færre, så er det bare surt 😉

Hvis du ikke har en rest citronfyld fra lemon meringue pie’en, så kan du sagtens lave citronfromagen alligevel! Jeg vil anbefale, at du laver 1/3 af opskriften til citronfyldet – du vil nok ende med mere citronfyld end kun lige til denne opskrift (så kan du jo lave dobbelt op, ikk?), men du vil i det mindste ikke ende med en kæmpe spand citronfyld.


Citronfromage, 2-4 personer

En rest citronfyld, omkring 275 gram

1½ dl sojapiskefløde

Topping

Kokosfløde – efter smag

Kokosflager/kokosmel – efter smag


Pisk sojafløden til flødeskum
. Pisk derefter citronfyldet helt cremet. Pisk til sidst citronfyldet i flødeskummet.

Kom citronfromagen i de glas/skåle, som du vil servere desserten i – kom det eventuelt i en frysepost/sprøjtepose og sprøjt citronfromagen ud; det gør slutresultatet lidt pænere, og det er lettere at arbejde med.

Stil på køl i 1 time. Det kan sagtens stå natten over.


Rør kokosfløden cremet og kom i en frysepost/sprøjtepose
. Sprøjt kokosfløden ovenpå citronfromagen. Du kan gøre ligesom mig, eller du kan dække citronfromagen ind i kokosfløde – begge er lige godt, for det kommer an på, hvor syrligt du gerne vil have, at desserten skal være.

Pynt med kokosflager.


Pssst…
Du kan også servere blåbær og/eller brombær til. De komplementerer rigtig fint citron.

Pssst… For at få kokosfløde skal du stille en dåse kokosmælk på køl i mindst 5 timer. Det er den tykke hvide creme, der er kokosfløden.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.