image featured

Ditte

Categories Bøger, Opskrifter, Sødt

Bilbo Sækkers Kommen-småkager

En af de bøger, der for mig virkelig indeholder essensen af hygge, er Hobbitten.

Måske har det noget at gøre med deres “jordhuse”, som selvfølgelig ikke er væmmelige, snavsede våde huller, men derimod er ren hygge?

Måske har det noget at gøre med selve hobbitterne? Et lille folkefærd med store hjerter, behårede fødder og en kæmpe appetit. Et folkefærd, der trods deres runde maver og hoveder, kan være stille som mus, og som lever efter devisen: Hjemme er bedst, og ude er ikke godt 😉

Eller måske har det noget at gøre med al den mad, som Bilbo Sækker både spiser, laver, tænker på og drømmer om?

Måske er det alle tre ting? I hvert fald er Hobbitten en fantastisk hyggelig historie og i sin egen form et storslået eventyr. Så selvfølgelig skal der laves lækre sager fra Hobbitten herpå bloggen.

Det første spiselige, der bliver nævnt, er runde kommenskager. Så hvorfor ikke lave det som det første i mit madeventyr gennem Hobbitten? Især fordi jeg nu engang godt kan lide kommen.

“Jeg vil nu hellere have et krus øl, hvis det er Dem det samme, hr.” sagde Balin med det hvide skæg. “Men jeg kan da godt spise lidt kage – kommenskage, hvis De har det.”

“Ih, masser!” hørte Bilbo til sin overraskelse sig selv sige; og han tøflede også af sted til kælderen for at fylde et halvliters krus, og så måtte han ud i spisekammeret for at hente to dejlige runde kommenskager, som han havde bagt samme eftermiddag for at have en bid natmad.

J.R.R.Tolkien: Hobbitten, side 13

Mængden af småkager afhænger af, hvor stor din småkage-udstikker/form er. Jeg brugte et relativt stort glas (9 cm i diameter), fordi jeg har pakket alle mine småkageforme ned – og jeg har, nu hvor jeg tænker over det, ikke helt tænkt det igennem… for hvem siger, at småkage-lysten ikke melder sig udenfor julesæsonen? Så jeg skal nok ned i kælderen og hente dem op igen.

Så hvis du bruger mindre forme, vil du selvfølgelig ende ud med flere småkager.


Bilbo Sækkers Kommen-småkager, ca. 15 stk

200 g hvedemel

75 g sukker

1/4 tsk salt

1 spsk kommen

Skal fra ½ citron

½ tsk vaniljesukker

150 g plantesmør

1 spsk vand


Rør hvedemel, sukker, salt, kommenfrø, citronskal og vaniljesukker sammen i en skål
.

Rør plantesmørret ud i melblandingen. Saml dejen med vandet og saml dejen hurtigt sammen på et meldækket bord. Pak ind i husholdningsfilm. Lad dejen stå på køl i 30 time.


Tænd ovnen på 200 grader
. Gør en bageplade med bagepapir klar.

Rul dejen ud på et meldækket bord, til den er omkring 3 mm tyk. Stik småkagerne ud.

Placer småkagerne på bagepladen med et lille mellemrum mellem hver småkage – jeg fik plads til 9 småkager. Bag midt i ovnen i ca. 10 minutter, eller til småkagerne er let-gyldne.

Bag de resterende småkager efter, den første omgang er færdigbagt – medmindre du bruger varmluft, for så kan du smække to bageplader ind samtidig og være færdig.

Lad småkagerne køle af og nyd med en kop the, ligesom Bilbo Sækker ville have gjort – hvis Gandalf altså ikke lige havde inviteret en masse dværge forbi.

Resterende småkager opbevares i en lufttæt beholder.

PDF24    Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.