Brød,  Højtider,  Opskrifter

Veganske Store Bededags Hveder

På fredag er der endelig en længe ventet fridag i sigte for dem, som arbejder, nemlig Store bededag. Aaaah… selv om det arbejdende folk nok hellere ville have det, som det var dengang i gamle dage: mange flere fridage – eller er det kun mig?

Nu er det vist tid til lidt historie, og så skal du nok få opskriften på bløde, luftige hveder!

Store bededag har eksisteret siden 1686, da kong Christian d.5 og biskoppen Hans Bagger åbenbart syntes, at det danske folk havde lidt for mange “fridage” aka bededage, og det var bedre at smække det meste sammen til en kæmpe bededag: Store bededag. Indtil da havde det svinget med, hvor mange bededage der egentlig var i løbet af et år; i sidste ende afhang det af om kongen på det nuværende tidspunkt havde brug for, at folket bad for mere rolige tider og altså en konge, der forblev konge.

Store bededag, fordi den var en kæmpe bededag, medførte total forbud mod handel, rejser, leg og arbejde. Det betød så også, at bagerne ikke kunne bage og derfor måtte sikre lidt ekstra moneter i kassen, inden de blev nødt til at lukke; de ekstra moneter kom i form af hveder.

Nogle mener dog at traditionen med hveder er lidt for tidlig, da det fine hvedemel var temmelig dyrt, og det derfor først var omkring 100-150 år senere, at traditionen rigtig gik i gang.

Store bededag var i 1770 tæt på at blive afskaffet på grund af Struensee, der var livlæge for kong Frederik 7. Han havde i 1770 allerede afskaffet Kyndelmisse, Mortensdag, Sankt Hans og 19 andre (indtil da) helligdage, og han havde set sig varm på Store bededag, som endnu en helligdag der godt kunne blive fjernet. Heldigvis elskede herskabet Store bededag og gik hvert år om aftenen en tur på en af de omkringliggende volde i København – altså indtil resten af Københavnerne fulgte trop og tog traditionen til sig, og denne gåtur om aftenen altså blev for folkelig.

Det var lidt om Store Bededag. Og hvis du, ligesom jeg, har lyst til at brokke dig over, at der ikke er helligdage aka fridage i løbet af året, så send onde tanker mod Struensee – det er hans skyld!


Historie lektionen er overstået, og det er endelig tid til hveder – medmindre du har sprunget mit hårde arbejde over og i stedet er gået direkte hen til opskriften (det er okay, det gør jeg også selv nogle gange).

Der er egentlig ikke så meget at skrive om hvederne. Der er jo ikke så meget, man kan gøre anderledes ved hveder, for charmen er jo det velkendte. Så hvederne er, som du nok har prøvet dem før(?), men jeg syntes nu alligevel, at bloggen kunne have godt af at have sin egen opskrift 😉

Jeg kan dog love dig, at de er luftige, bløde og med smag af kardemomme. Og hvem kan ikke lide det?

Opdateret d.17/5-2019: temperatur-ændring i opskriften, så bollerne bliver meget pænere gylden-brune + jeg har rettet op på en masse underlige tastefejl og mærkelig sætninger i “historie lektionen”, så den er forhåbentligt blevet lettere at forstå.


Store Bededags Hveder, 12 boller

100 g plantesmør

3 dl plantemælk

50 g gær

1 spsk sukker

½ tsk salt

1 tsk kardemomme

ca. 500 g hvedemel


Varm plantesmør og -mælk op til det er fingervarmt og kom i en skål
. Pisk gæret ud i og tilføj derefter 100 gram af melet, sukkeret, saltet og kardemommen.

Tilføj det resterende hvedemel i lidt ad gangen – sørg for at piske/røre melet godt ud i dejen.

Ælt dejen på et meldækket bord indtil, dejen er glat og elastisk.

Hæv i 45 minutter. Læg et fugtigt viskestykke over.


Når dejen er hævet, deles den i 12 stykker
. Form stykkerne til boller.

Placer på en bageplade med bagepapir – der skal være omkring ½-1 cm mellemrum mellem bollerne, så får du nemlig det “rigtige” hvede-look med boller, der hænger sammen.

Efterhæv i 45 minutter. Læg det fugtige viskestykke over bollerne.


Forvarm ovnen på 220 grader 
(almindelig ovn). Pensl bollerne med lidt plantemælk og bag dem midt i ovnen i 5 minutter.

Skru ned til 200 grader og bag videre i omkring 15-20 minutter. Bollerne skal være gyldne, men hold øje med at de ikke bliver for brune.

Lad dem køle lidt af og skær dem så over, imens de nydes med plantesmør, der smelter ovenpå. Du kan selvfølgelig også riste dem og komme syltetøj ovenpå – mums!

   Send article as PDF   

2 kommentarer

  • Ninna

    Skal ovnen forvarmes på 220 eller skal bollerne sættes ind i en kold ovn? Og er det varmluft eller alm.? 🙂

    • Ditte

      Den skal forvarmes, og det er almindelig.
      Retter opskriften nu, så det står mere klart 🙂
      God fornøjelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.