
Den Store Bagedyst: Falafel tærte
Falafler og hummus er en del af det veganske liv – om det er fordi, man elsker det, eller altid får det serveret, så er der ingen vej udenom: falafler og hummus er kommet for at blive 😉
Så hermed vil jeg præsentere det andet tema: Tærter!
Ligesom med den danske version (som jeg har været så fræk at kalde min “egen serie” efter) får deltagerne stillet 3 opgaver.
Den første udfordring er: signature.
Den anden udfordring er: technical.
Den tredje og sidste udfordring er: showstopper.
Jeg starter med første udfordring, som er min signature tærte: Falafel tærte!
Det er måske ikke en typisk tærte, men det er helt klart være denne tærte, som jeg ville præsentere som min signature. Inspirationen kommer fra dürum.
Den er fyldt med smag, den er let at lave, og så er den så dejlig at have med at gøre – hvis man ikke har lyst til at lave en tærte, så kan man jo bare lave en omgang falafler i stedet.
Og nu til opskriften 🙂
Lige et ord inden du går i gang: sæt 400 gram kikærter i blød i 12 timer. På den måde har du både til bunden og hummus!
Du vil ende med ialt 800 gram kikærter efter iblødsætningen, og det er disse gram, som opskriften tager udgangspunkt i.
Hvis du kun skal bruge kikærter til bunden, så iblødsæt i stedet 200 gram kikærter.
Falafel tærte
Hummus
400 g kikærter
1 tsk bagepulver
3 fed hvidløg
Saft fra 1 citron
3 spsk olivenolie
1 tsk røget paprika
1 tsk tørret koriander
Salt & peber
Falafel-bund
400 g kikærter
1 stort bundt persille
4 fed hvidløg
Saft fra 1 citron
3 spsk olivenolie
1 tsk spidskommen
1½ tsk tørret koriander
½ spsk salt
Peber
Topping
1-2 håndfulde spinat
½ agurk – tern
250 g cherrytomater – halveret
Kalamata oliven
Hummus
Kog de iblødsatte kikærter i en gryde i 2 liter vand.
Når vandet er i kog, tilføjes bagepulveret. Skru ned for varmen, så det simrer.
Lad kikærterne simre i omkring 1 time, eller til kikærterne er blevet møre.
Bunden
Imens kikærterne til hummussen simrer, kan du gå i gang med falafel-bunden.
Tænd ovnen på 175 grader.
Kom alle ingredienserne i en food processor. Lad det køre rundt til du kan presse massen med en ske, og det holder formen – så det skal blendes til det er relativt fint.
Smag til (uden at sluge!). Det skal smage af en masse.
Fordel massen i tærteform (25 cm i diameter). Sørg for at presse massen let op ad tærteformens kanter, så du på den måde får en kant på tærten.
Pensl med lidt olie.
Bages i 35-40 minutter midt i ovnen, til bunden er blevet gylden og er blevet fast.
Når bunden er færdigbagt, stilles den til side for at køle af.
Hummus
Når kikærterne er færdigkogte, laves hummussen.
Kom de resterende ingredienserne i en food processor og blend helt fin.
Smag til!
Fordel ovenpå falafel-bunden – ikke på kanterne.
Topping
Kom først spinaten på – fordel den langs siderne på tærten.
Fordel derefter agurk og tomater på indersiden af “spinat-kanten” og til sidst nogle oliven ovenpå.
Så har du en rigtig lækker, mættende og proteinspækket tærte!
Den er perfekt året rundt, men jeg synes, den er rigtig god på en sommerdag.
Pssst… Jeg har ikke selv kommet 1-2 håndfulde spinat ovenpå tærten, og det skyldes kun, at billedet skulle blive pænt 😉
Da jeg selv spiste et stykke, kom jeg selvfølgelig meget mere spinat, agurk og tomat på.


2 kommentarer
Pernille
Kan bunden fryses og så oprørs til senere brug?
Ditte
Hej Pernille
Bunden kan sagtens fryses 🙂
Jeg vil dog anbefale, at du lader den tø op i ca.8-12 timer og så giver den en tur i ovnen på ca. 10 minutter
Hilsen Ditte