Morgenmad,  Opskrifter,  Sundt

En stille morgen: Grød m. æble, kanel & kardemomme

Hej igen!

Hvor er det dejligt at være tilbage. Jeg har virkelig savnet at skrive opskrifter og indlæg herinde, og jeg har lavet en oversigt over alle de opskrifter, jeg skal dele – men hver ting til sin tid.

Det “vigtigste” er dog, at vi har endeligt fået internet. Halleluja! Nu kan jeg begynde at dele regelmæssigt herinde igen, og jeg kan forhåbentligt også finde tid til at udvikle og teste opskrifter, så vi alle sammen hurtigt kan få noget lækkert indenbords.

Men det er samtidigt også underligt at være tilbage. For her har jeg gået i næsten en måned uden at lægge noget som helst op og fået en helt anden livsrytme; og jeg har hver gang, jeg har lavet noget mad, tænkt, at det skal jeg dele her på bloggen. Men den nye livsrytme har primært bestået af hvalpene, for de har fyldt nærmest hver eneste vågne time, og når de så har fået kørt sig selv i sænk, så har vi skulle finde vores plads i dette nye store hus. Og vi har selvfølgelig også skulle fikse en del. Jeg skulle også lige vænne mig til at stå op kl.5 hver morgen for at kunne nå at blive klar og nå mine tog til tiden.

Men det er præcist, som det skal være.

Jeg er bare helt tilpas lige her. Jeg er glad, når jeg kigger ud af vinduerne og ser vores marker og lille granskov på soveværelset; ser hundenes (snart) kæmpe legehave på den ene side af stuen og ser vores kommende blomsterhave på den anden side; når jeg kigger ud af køkkenets vinduer og ser frem til, at der om ikke så længe både blomstrer roser og andre endnu ukendte planter.

Jeg bliver lykkelig, når vi går ud med hvalpene, for at de kan tisse om natten, og jeg ser den kæmpe stjernehimmel – så mange stjerner er virkeligt lykkefremkaldende. Det er endnu bedre, når det er fuldmåne, for så lyser den det hele op… vi behøver næsten ikke lommelygter til at se, hvor vi går.

Det har været en hektisk tid, så i dag – denne første forårsdag! – står det på den absolut mest stille og enkelte spiseaktivitet: grød. Grød er i sin essens en grundbestand. Grød skaber jordforbindelse, og grød sørger, at du kan komme ned i gear. Det er bare rart at spise grød, og du kan lave den præcis, som du kan lide den. Er du (ligesom jeg var for et par år siden) til en mega-fast grød, så tilføjer du bare mindre væske – hvis du er til en “helt normal” grød, er dobbelt op på væsken – hvis du er til blød grød, skal der lige lidt mere til. Det er en meget intuitiv måde at lave mad på.

Så her er en opdateret version af min yndlingsgrød. Jeg har delt en lignende opskrift før, men nu har jeg tweaket lidt på den, tilføjet lidt flere krydderier og mere væske. Det er som at spise en dessert, men den er god og nærende for dig og din krop.

Jeg glæder mig til at komme i gang igen 🙂 Og er det ikke bare perfekt, at jeg så starter op igen, nu hvor det er ved at blive forår?

Vi ses igen i næste uge!


Grød m. æble, kanel & kardemomme, 2 personer

2½ dl trekornsflager/speltflager

3 dl vand

2 dl plantemælk (jeg vil anbefale soja/mandel/havre)

½ tsk salt

2 tsk kanel

½ tsk kardemomme

1 tsk vaniljesukker

1½ æble – små tern

Topping

½ æble – tynde skiver

4-5 spsk pekannødder

Ahornsirup – efter behag


Kom alle ingredienserne til grøden i en 1½ liter gryde
. Giv det et opkog og lad det derefter simre under låg i 10 minutter.

Rør jævnligt i det. Hvis grøden begynder at sidde fast i bunden, skrues der ned for varmen.

Tag låget af, sluk for varmen og lad grøden stå i 5 minutter.


Imens grøden simrer, ristes pekannødderne
.
Rist pekannødderne hele, indtil de begynder at blive mørke. Sluk for varmen og lad nødderne

køle af.

Du kan servere dem hele ovenpå grøden, eller du kan hakke dem groft.


Server grøden
. Fordel æble, nødder og ahornsirup ovenpå og nyd en (forhåbentligt!) stille morgen.


Pssst…
Du kan sagtens erstatte pekannødder med andre nødder/frø/kerner. Jeg vil anbefale mandler eller hasselnødder.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.