Brød,  Morgenmad,  Opskrifter,  Sundt

Vegansk Morgenmad: Langtidshævede boller

Aaaahh… sådan en lørdag morgen hvor det hele er helt stille. Det er på sådan en morgen, at jeg har brug for at hygge; men det skal være hygge på den ultra-lette og dovne måde.

Sådan en lørdag morgen hvor man ligger i sengen i lidt ekstra tid, fordi man endelig kan nyde varmen under dynen.

En morgen hvor man trisser rundt i sine sokker og enten finder avisen, sin yndlingsbog eller blog frem for at læse den.

En morgen hvor der endelig er tid til at nyde en god og langsom morgenmad.

Så er det dejligt, når man bare kan stå op af sengen, tænde for ovnen og efter omkring 30 minutter, har man hjemmebagte boller. Det er simpelthen skønt, når man begynder at kunne dufte bollerne, som bager i ovnen.

Ja, der er egentlig ikke så meget mere at sige om hverken en skøn lørdag morgen eller nybagte boller. Men jeg kan dog prøve at lokke med, at bollerne er dejlig sprøde og dejlig bløde indeni.

Så selv om du måske ikke lige får lavet hjemmebagte boller til morgenmad i dag, så kan du nyde dem i morgen 🙂


Langtidshævede boller, ca. 18 boller

6 dl koldt vand

15 g gær

300 g groft mel (jeg brugte spelt)

2 tsk salt

300 g hvedemel

Pynt

Græskarkerner, solsikkekerner, sesamfrø osv


Dagen før

Pisk vand og gær sammen i en mellemstor skål. Når gæret er rørt godt ud, piskes det grove mel i og derefter saltet. Rør derefter hvedemelet i.

Læg husholdningsfilm over skålen (det skal ikke lægges ovenpå selve dejen) og lad det stå omkring 12 timer i køleskab.


På dagen

Tænd ovnen på 220 grader. Gør en bageplade med bagepapir klar.

“Form” dejen til boller med to skeer. Tag en spiseske dej op og brug en anden ske til at skubbe dejen ned på bagepladen. Der kan være 9 boller på en bageplade.

Pensl med vand og drys eventuelt kerner eller frø ovenpå.

Bag midt i ovnen i 20-25 minutter.

Gentag med den resterende dej når den første portion er bagt.

Så har du en pissehamrende let dej, der uden nogen strabadser bliver til de lækreste boller.


Pssst…
Jeg kan godt lide at gemme den anden halvdel af dejen til lidt senere på dagen, eventuelt til frokost eller som en eftermiddagssnack. For der er seriøst ikke noget, der kan slå nybagte boller 🙂

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.