Opskrifter,  Salater,  Sundt

Power Linsesalat m. sorte ris & bagte tomater

I går fik jeg stillet det samme spørgsmål, som jeg næsten hver evig eneste dag får stillet: Hvad skal vi have at spise?

Nej, jeg har ikke børn… hvad jeg derimod har er en meget madglad kæreste, som måske minder lidt for meget om mig selv (for jeg spørger også mig selv hver evig eneste dag: hvad skal vi have at spise?). På en måde forbereder han mig vel til den dag, hvor vores fremtidige børn i en uendelig strøm fyrer samme spørgsmål af, fordi de efter 30 minutter har glemt, hvad svaret var – det er vel meget godt?

Nå, men jeg fik altså stillet det her spørgsmål, og jeg var helt tom for idéer! I øjeblikket tænker jeg nærmere i kage, selv om jeg allermest har lyst til “rigtig” mad. Det er en underlig periode, jeg er i rent madmæssigt, og det er også derfor, der ikke lige kommer så meget mad op på bloggen. Tilbage til selve opfindelsen af den her salat… jeg var tom for idéer, men jeg har i lidt for lang tid cravet linsesalat, ligesom den linsesalat med bagte tomater, persille og æble der er i Vegansk for alle. Men jeg vil også gerne prøve noget nyt, og så orkede jeg heller ikke lige at gå de 7 minutter, det tager, hen til grønthandleren for at købe persillen.

Så cravingen tog over, og jeg besluttede mig for at bruge det, der var i køleskabet. Det er altså blevet til den her linsesalat. Jeg må sige, at jeg blev glædeligt overrasket; og jeg fik sat kæresten på plads i forhold til, om hvorvidt man kan servere salat til aftensmad eller ej – især når tanken hos ham garanteret har været hos Stroganoffen, som jeg serverede to dage i træk.

Den er arketypen på min yndlingssalat: den mætter, og den smager rigtig godt. Og så endte den med at være sprængfyldt med næring, hvilket jeg ikke havde haft i tankerne, da jeg lavede den, men det vil jeg ikke klage over.


Nu hvor jeg skriver, hvor sprængfyldt af næring den her salat er, skal jeg så lige blære mig på salatens vegne i forhold til, hvor spækket den er med næring? Det tror jeg da nok!

En portion, som er på omkring 330 gram, indholder:

B1-vitamin: 4.2 mg = mere end hvad både mænd og kvinder skal have dagligt

B2-vitamin: 4 mg = mere end hvad både mænd og kvinder skal have dagligt

B3-vitamin: 25.9 mg = mere end hvad både mænd og kvinder skal have dagligt

B6-vitamin: 4.2 mg = mere end hvad både mænd og kvinder skal have dagligt

Folsyre: 313.4 mikrogram = kvinder skal have 400 mikrogram dagligt – mænd og kvinder i menopause skal have 300 mikrogram dagligt

Calcium: 125 mg = mænd og kvinder skal have 800 mg dagligt

Jern: 6.3 mg = kvinder skal have 15 mg dagligt – mænd og kvinder i menopause skal have 9 mg dagligt

Zink: 4.3 mg = kvinder skal have 7 mg dagligt – mænd skal have 9 mg daglig

Magnesium: 163.2 mg = kvinder skal have 280 mg dagligt – mænd skal have 300 mg dagligt

Alle aminosyrer, inklusiv de essentielle.

~ Det er bare noget af al den lækkerhed, som den her salat indeholder. Det er ret godt gået, hvis jeg selv skal sige det.

Nå, men skal vi så komme til selve opskriften?

Meget enkelt: den er lavet på omkring 40 minutter, hvis du altså ikke allerede har linser og ris klar. Hvis du har omkring 5 dl linser og ris liggende klar i køleskabet – for hvem har ikke lige det 😉 – så tager salaten omkring 30 minutter at smække sammen.


Power linsesalat m. sorte ris & bagte tomater, 4-6 personer

2½ dl sorte ris ELLER brune ris

2½ dl beluga linser ELLER grønne linser

1 tsk timian

1 spsk balsamicoeddike

4-5 spsk gærflager

4 store gulerødder – halvmåne

100 spinat – hakket

1-2 chili – finthakket

Saft fra ½-1 citron

50 g græskarkerner – ristet

Bagte tomater

500 g cherrytomater – halveret

oregano

salt

Tahini-dressing


Tænd ovnen på 200 grader
. Gør en bageplade klar med bagepapir.

Fordel cherrytomaterne på bagepladen og drys oregano og salt over. Kom i ovnen når den er klar – tomaterne skal bage i omkring 30 minutter.


Kog ris og linser efter anvisning imens
. Kog i hver sin gryde og kom lidt salt i. Linserne skal koges sammen med timian og balsamicoeddiken.


Lav tahini-dressingen
. Du kan gøre den så tyk eller tynd, som du har lyst til 🙂


Når linser og ris er færdigkogte, hældes overskydende vand fra
. Rør gærflager sammen med linserne.

Rør salaten sammen. Når tomaterne er færdigbagte, kommes alle ingredienserne, undtagen dressingen, i en stor skål.

Rør det hele godt sammen.

Server i skåle med tahini-dressingen henover. Avokado passer perfekt til den her salat, så server endelig en halv til hel avokado pr. person!

Sådan! Hurtig, enkel og supersund salat, der passer til både frokost og aftensmad.


Pssst…
Du behøver ikke at tilføje gærflagerne, men de giver en virkelig lækker smag og cremethed til linserne. De kan købes hos helsekoste og Greenos.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.