image featured

Ditte

Categories Hovedret, Opskrifter, Sundt

Fyldt græskar m. sorte ris, tranebær & valnødder

Jeg tror, at jeg skal promovere mig som værende en “weekend-blogger”. De sidste mange uger har jeg nærmest kun lagt nye opskrifter og indlæg op i weekenden… på trods af at jeg har tidligt fri i løbet af ugen og alt det der.

Men pyt være med det, for her er endnu en opskrift. Hele to opskrifter i løbet af denne weekend, så kan det bare ikke blive bedre.

Hvis du ikke allerede har prøvet de helt fantastiske, klistrede og super-dupre karamel-kanelsnegle, så kom afsted med dig! Bagefter kan du forkæle dig selv med en sund og virkelig velsmagende aftensmad lavet på græskar, sorte ris, tranebær, valnødder og andre lækkerier. Det her er faktisk et helt perfekt måltid i sig selv: en masse grøntsager, kulhydrater, protein, det sunde fedt og umami (især hvis du også tilføjer en halv avokado pr. portion – det er yummy!).

Det er virkelig vigtigt at sørge for en god balance i et måltid – noget jeg efterhånden har oplevet har manglet på en del spisesteder. Jeg prøver ikke at være snobbet og være ih-så-åh bedrevidende eller hvad fanden, men det er frustrerende at gå fra et (nogle gange dyrt) måltid og være mættet i maven, men slet ikke tilfredsstillet smagsmæssigt… og så bliver jeg bare sulten igen kort tid efter. Det er som om, at det er vigtigere, at maden er pæn og “instagrammable”, end det er gennemtænkt rent sammensætningsmæssigt og smagsmæssigt. Hvad sker det for det? Er jeg den eneste, der har det sådan? Nå, det var bare lidt galde og for at gøre dig opmærksom på, at du med de her fyldte græskar meget gerne bør blive mættet og tilfredsstillet smagsmæssigt 😉

Jeg tror, at det her bliver min go-to aftensmad i løbet af det her efterår. Selv om den tager omkring 1 time at lave, så kan du i halvdelen, hvis ikke mere end halvdelen, af tiden lave en masse andet i stedet for at stå i køkkenet. Win-win.

(og undskyld for de lidt slørede billeder – nu er efteråret endeligt kommet, så jeg skal kæmpe mod det tidlige mørke)


Fyldt græskar m. sorte ris, tranebær & valnødder, 4 personer

2 dl rå sorte ris (eller andre ris)

2 hokkaido græskar – halveret, kerner fjernet

2 spsk olivenolie + til pensling

2 løg – finthakket

3 bladselleri – små tern

4 gulerødder – små tern

2 fed hvidløg – presset

1 spsk sojasauce

1/4 tsk tørret salvie

1 dåse kikærter, 240 g

50 g tranebær

salt&peber

4 spsk valnødder


Tænd ovnen på 200 grader
. Gør en bageplade med bagepapir klar. Pensl den skårne side af græskar-halvdelene med olivenolie og læg den skårne side nedad på bagepladen. Når ovnen er varm nok, bages det i ca. 30 minutter, eller til en gaffel relativt nemt kan stikkes ind i græskarkødet – gaflen behøver ikke at kunne blive stukket helt ind til skallen.


Start med at koge risene
. Kom risene og 4 dl vand i en gryde – giv det et opkog med låg og lad det simre ved så lav varme som muligt, indtil al vandet er væk. Lad være med at røre i risene.

Sluk for varmen, fjern låget og til side.


Lav fyldet når risene er færdigkogte
. Steg løg og bladselleri i olivenolien ved middelhøj varme – lad det stege, til løgene er bløde.

Tilføj gulerødder og hvidløg og steg videre i 5 minutter. Tilføj ris, sojasauce og salvie og rør godt rundt. Drys også lidt salt og peber over. Tilføj til sidst kikærter og tranebær og steg videre i et par minutter. Smag til med salt og peber. Sluk for varmen.


Når græskar-halvdelene er færdigbagte, vendes de om, så den skårne side vender opad
. Kom fyldet i græskarrene – pres gerne fyldet lidt ned, så er der plads til mere 😉

Fordel 1 spsk valnødder på hver græskar. Bag videre midt i ovnen i 15-20 minutter.

Server.

Du kan eventuelt servere bagte kartofler til og/eller Gudindens grønkålssalat.


Pssst…
Hvis du har kogte ris liggende, så brug dem endelig til den her opskrift! Du skal bruge omkring 350-375 g kogte ris.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.