Morgenmad,  Opskrifter,  Sundt

Vegansk Morgenmad: Grød m. æble & kanel

God morgen!

Jeg havde faktisk tænkt mig at dele den her grød med dig i december – som et afbræk til alle de småkager som der kommer. Men ja, jeg følger ikke altid mine egne planer… og så er grød, æble og kanel virkelig en madmæssig personifikation på efteråret, og efteråret er lige om lidt slut. For når 1. december slår dørene op, så er det ikke kun jul, men det er også officielt vinter her i Danmark.

Så hvis du begynder at savne det sunde herpå bloggen undervejs i december, så husk den her grød. Den er nærende. Den er varmende. Den er mættende. Okay, så bliver det heller ikke værre: jeg sørger jo også for sunde opskrifter i løbet af december.


Vidste du, at katte har godt af at spise græskarkerner?

Okay, altså katte skal selvfølgelig ikke leve af græskarkerner, men som en snack en gang imellem er det faktisk gavnligt – men primært kun når det er kværnet/som smør. Jeg opdagede det, da jeg i morges tog billeder af grøden, og min kat Nori listede hen til græskarkernesmør-glaslåget og begyndte at dyppe næsen helt ned i den. Det første, jeg tænkte var: kan han tåle det?

(det næste jeg tænkte var: AD! Fjern din snude fra mit græskarkernesmør!)

Ligesom hos alle andre dyr (os mennesker inklusiv) bliver der nogle gange vist interesse for det, som ikke er så godt. Så jeg googler altid det, som Nori nu engang viser interesse for. Det viser sig, at ikke nok har græskarkerner gode næringsstoffer (det vidste jeg i forvejen), men græskar kan også være med til at fjerne parasitter fra kattens tarm?! Vildt nok.

Så jeg gav ham straks min lillefinger dyppet i lidt græskarkernesmør, og han slikkede det lystigt i sig. Tja… så ved jeg i det mindste, hvad jeg kan glæde ham med en gang imellem. Måske bliver det hans julekalender? 😉


Lige en bemærkning til grøden
. Jeg elsker, når grød er virkelig fast – og jeg mener virkelig fast. Så hvis du er til grød, der er mere “grød-agtig” så tilføj mere vand! Jeg ville nok tilføje 1 ekstra dl vand (jep, så fast er min grød).

Jeg har lavet min egen grødblanding af speltflager og rugflager; fordelingen er 50/50.

(og se lige min kop i baggrunden: er den ikke sød?)


Grød m. æble & kanel, 1 person

1 dl spelt-rugflager blanding

2½ dl vand

1 knsp salt

½ tsk kanel

½ dl tørrede æbletern (erstat med 1/4-½ frisk æble i små tern)

½ dl havregryn

Æble – i skiver

evt 1-2 tsk blommesyltetøj

evt 1-2 tsk nøddesmør (jeg brugte græskarkernesmør)


Varm spelt-rug blandingen, kanel, salt og æbletern op i en lille gryde med vandet
.

Lad det simre under låg i ca. 5 minutter, eller til det meste af vandet er væk.

Rør havregrynene i og sluk for varmen. Lad det stå og trække under låg i 5 minutter.

Server grøden med blommesyltetøj, nogle skiver æble og græskarkernesmør. Og endelig også en dejligt stor kop the.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.