Vegansk Påske | Harry Potters Lemon meringue pie | International Tærtedag
Glædelig International Tærtedag! Og velkommen tilbage til Harry Potter-universet, som jeg længe har tænkt på at lave mad fra, og nu blev det endelig til noget 🙂
Tærtedagen hedder rigtigt Pi-day eftersom, amerikanerne (af en eller anden grund?) sætter måned før dato, og på den måde bliver i dag 3.14 – altså pi! Jeg har vist skrevet det før, men jeg gør det igen: foodies formår at lave og finde alt, der kan have med mad at gøre! Men jeg brokker mig ikke, for jeg fik en undskyldning for at lave en tærte.
Og jeg brokker mig især ikke, når jeg kan lave en tærte, der også er at finde i Harry Potter-universet!
Inspirationen til denne yndige, syndige, syrlige citrontærte kommer fra, da Harry Potter i Fangen fra Azkaban, skal kæmpe for at få sin onkels underskrift på Hogsmeade adgangsformularen – sagen er bare lige den, at onkel Vernons søster Marge har besat huset og tyranniserer Harry hver gang, hun får chancen. Her er et lille uddrag, inden Harry puster Marge op til en menneskelig ballon:
Til sidst, langt om længe, oprandt den sidste aften, før tante Marge skulle rejse hjem. Tante Petunia lavede en udsøgt middag, og onkel Vernon åbnede adskillige flasker vin. De klarede sig gennem suppen og laksen uden at diskutere Harrys fejl og og mangler. Under spisningen af citronmarengstærten kedede onkel Vernon dem alle med en lang enetale om Grunnings, hans drillbor-fabrik. Til sidst lavede Petunia kaffe, og onkel Vernon fandt en flaske cognac frem.
“Kan jeg friske med et lille glas, Marge?”
Tante Marge havde allerede taget godt for sig af vinen. Hun var meget rød i kammen.
“Lad gå, men kun et ganske lille glas,” klukkede hun. “Fyld bare mere i, lidt mere endnu – ja, sådan skal det være.”
Dudley var i gang med at fortære sit fjerde stykke tærte. Tante Petunia nippede til kaffen med strittende lillefinger. Harry ønskede kun at forsvinde op på sit værelse, men onkel Vernons små øjne hvilede på ham, og han vidste, at han var tvunget til at blive siddende.
J.K. Rowling: Harry Potter og fangen fra Azkaban, side 29
Hvis jeg skulle have været tro mod stemningen, så ville billederne have været meget dystre og triste, og det kunne jeg ikke være bekendt overfor tærten. Forhåbentlig nød Harry bare lidt af den.
Tilbage til selve tærten!
Hvis jeg skulle bruge et enkelt ord til at beskrive den her tærte, ville det være: Uh!
Uh! fordi den har et helt fantastisk syrligt bid, som nærmest får mundvandet til at løbe, og man forventer ærlig talt slet ikke, at den er så syrlig.
Uh! fordi syren bliver balanceret af sukkeret, så inde bag al det syrlige, gemmer der sig en fin sødme.
Uh! fordi den er toppet med luftig marengs, der har fået en tur under gasbrænderen. Mmmmmm… brændt sukker.
Uh! fordi den bare er go’! God for sjælen.
Du kan godt glæde dig til at sætte tænderne i den her tærte! Jeg har leget med den i flere år, og jeg har endelig fundet frem til den helt perfekte lemon meringue pie. Et minus er dog, at den tager ret lang tid at lave, men al arbejdet og ventetiden bliver altså rigeligt belønnet. Tærten skal hvile natten over, for at du kan være helt sikker på, at citronfyldet har sat sig og ikke klasker ud over det hele, når du skærer. Men det kan da godt være, at hvis du går i gang om morgenen, at den så vil være klar til at spise sent på eftermiddagen eller om aftenen (jeg turde ikke lige at tage chancen for at teste hypotesen, nu hvor det her indlæg stod eller faldt på en tærte, der havde sat sig).
Så hvis du mangler en tærte, der skal wow-e gæsterne/veninderne/vennerne/kæresten/den-måske-kommende-kæreste-i-kikkerten/familien/andre typer mennesker, så bliver du nødt til at lave den her tærte.
Forresten! Der vil være noget overskydende citronfyld – og det kan du selvfølgelig bruge til at lave Citronfromage med, mums!
Lemon meringue pie, 8-10 personer
Dej
100 g fuldkornsmel
150 g hvedemel
½ tsk salt
110 g plantesmør
4-6 spsk vand
Citronfyld
3 dl citronsaft
2 spsk økologisk citronskal (omtrent 2 citroner)
4 dl kokosmælk (fuldfed)
275 g sukker
1 tsk gurkemeje
1/4 tsk salt
4 dl mandelmælk
90 g majsstivelse
Marengs
1 dl kikærtelage
1/4 tsk citronsyre
50 g sukker
1. dag
Dej
Rør de to meltyper og salt sammen. Rør derefter plantesmørret ud i melet med en ske, indtil melet begynder at “krymle”.
Saml dejen med vand. Pak ind i husholdningsfilm og stil på køl i 1 time.
Tænd ovnen på 180 grader. Smør et tærteform (25 cm i diameter) med lidt plantesmør og stil på en bageplade.
Rul dejen ud på et meldækket bord. Rul dejen ud så den er lidt større end tærteformens diameter.
Fordel dejen i tærteformen, pres ned og prik med en gaffel. Skær overskydende dej af.
Læg et stykke bagepapir ovenpå tærtedejen og fyld op med tørre bønner – jeg brugte mungbønner.
Bag midt i ovnen i 15 minutter. Tag tærten ud og fjern bagepapiret med mungbønnerne.
Bag i midt i ovnen igen, denne gang i 20 minutter. Nu bør tærten være sprød og færdigbagt. Den skal føles sprød og fast, hvis du trykker på bunden.
Lav citronfyldet imens tærten køler af.
Citronfyld
Kom citronsaft, citronskal, kokosmælk, sukker, gurkemeje og salt i en gryde. Giv det et opkog.
Pisk mandelmælk og majsstivelse sammen i en skål. Når indholdet i gryden bobler, piskes mandelmælk-blandingen i – skru lidt ned for varmen. Sørg for at piske godt til og komme helt ned i bunden.
Citronfyldet vil langsom tykne og efter omkring 5-10 minutter, vil det være tykt næsten ligesom budding – du vil kunne mærke i armene, når det er ved at være klar, for det vil blive tungere og tungere at røre rundt. Så er det klart.
Hæld citronfyldet op i tærtedejen, helt op til kanten. Det overskydende citronfyld, skal du gemme.
Lad tærten køle helt af, inden du kommer den i køleskabet. Lad den stå natten over.
2. dag
Marengs
Pisk kikærtelagen op i en skål. Pisk indtil det begynder at skumme op, og pisk derefter citronsyren i. Pisk videre i et par minutter.
Pisk derefter 1 teske sukker i ad gangen – sørg for at piske 45 sekunder efter hver teske(!). På den måde sørger du for at sukkeret opløses og på den måde forstærker marengsen.
Når det meste af sukkeret er pisket i, vil du kunne se, at marengsen efterhånden vil begynde at klæbe sig op ad håndmixerens piskeris. Når alt sukkeret er pisket i, vil marengsen være tyk og klæbe sig til piskerisene.
Kom marengsen i en frysepose/sprøjtepose med tyller og sprøjt ud på den afkølede tærte.
Hvis du har en gasbrænder, så kan du bruge den til at brænde lidt af marengsen på tærten.
Hvis du ikke har en gasbrænder, kan du komme tærten i ovnen. Varm ovnen til 180 grader med grillfunktion og bag den i ovnen i nogle få minutter, eller til marengsen begynder at blive gylden – hold øje! Sørg for at tærten med den udsprøjtede marengs er på køl, indtil den kommer i ovnen.
Lad tærten køle lidt af inden servering, hvis du har brugt ovn-metoden.
Sådan! Så har du lemon meringue pie aka Harry Potters citronmarengstærte 🙂
Pssst… Jeg har kommet lidt gurkemeje i selve citronfyldet for at få den farvestrålende gyldne farve – og du kan heldigvis ikke smage gurkemejen.
Pssst… Det er lettest at få al citronsaften ud med en citruspresser – hvis du ikke har sådan én, ligesom jeg, så er det bare om at presse og derefter med fingrene mase det sidste saft ud.
6 kommentarer
Mohamed
Tak for opskriften.
Kan man bruge citronsaft i stedet for citronsyre til marengsdelen?
Kan man bruge grahamsmel i stedet for fuldkornsmel?
Er en dåse kikærter i vand på 400 g nok til 1 dl kikærtelage?
På forhånd tak
Ditte
Hej Mohamed
Det var så lidt 🙂
1) Du kan sagtens bruge citronsaft i stedet for citronsyre – jeg vil anbefale, at du bruger ½ tsk citronsaft.
2) Det kan du sagtens! Det kan dog være, du skal bruge lidt mere vand for at samle dejen
3) Det har det været for mig hver gang – men ellers så køb en ekstra dåse for en sikkerheds skyld.
Rigtig godt fornøjelse 🙂
Hilsen Ditte
Sofie
Hej!
Står og skal igang med denne lækre kage til min veninde som har fødselsdag i morgen ☺️ men! kan jeg bruge en anden plantemælk i stedet for mandelmælk?
Ps. tak for nogle lækre opskrifter ❤️
-Sofie
Ditte
Hej Sofie
Du kan sagtens bruge en anden plantemælk 🙂 Jeg vil anbefale neutral sojamælk eller havremælk – men sojamælk er nok det bedste alternativ, da det ligesom mandelmælk er lidt tykkere.
Rigtig god fornøjelse med tærtebagningen, og hvor er du en sød veninde at lave den her tærte til hende!
Jeg er meget glad for, at du kan lide opskrifterne 🙂
Hilsen Ditte
Klara
Hej Ditte.
Elsker dine opskrifter, de virker hver gang!
Tænker at lave tærten her til nytår, men pga. logistik kunne jeg godt tænke mig at lave selve tærten og så fryse den ned. Og så lave marengsen den dag jeg skal bruge tærten. Ved du om det virker eller er der ting der kan gå galt med fx konsistensen?
Ditte
Hej Klara.
Aj, det er jeg bare så glad for at læse 😀
Jeg har læst lidt på det, og det virker til, at det sagtens kan lade sig gøre på den måde, som du tænker at gøre 🙂
Så skal du bare lade tærten køle helt af og derefter stille den i fryseren i 2 timer. Derefter tages tærten op af formen og vikles ind i husholdningsfilm og stilles på køl, indtil nytårsaften. Den har nok brug for at tø op i 5-6 timer inden servering.
Her er det vigtigt, at du har en tærteform, hvor bunden er løs.
Jeg har dog ikke prøvet det selv, så jeg kan ikke love noget. Men ellers må du lave en test-portion og se, om det bliver lige så godt – den kan du bare invitere mig til 😉
Rigtig god fornøjelse 🙂