Opskrifter,  Salater,  Sundt

Sommersalat m. grillede nektariner & zucchini

I dag var jeg ude på årets sidste hyldeblomst-jagt. Ak og ve, så går der endnu et år, før jeg igen kan brygge en masse lækker hyldeblomstsaft.

De fleste af de tilbageværende hyldeblomster, som ivrige hænder endnu ikke havde plukket, var ved at forvandle sig til hyldebær. Så det handlede om at kigge mellem grenene og prøve at få fat på de hyldeblomster, der var et godt stykke over hovedet.

Vi klarede det og kom hjem med hyldeblomster nok til omkring 2½ liter saft. Mmmmm… og vi har stadigvæk omkring 1½ liter saft tilbage fra første omgang. Jeg må lige tælle klaserne, for hvis vi har fået plukket mere end de, vi skal bruge (omkring 40-50 klaser), så vil jeg prøve at tørre blomsterne og lave the af dem!

Der er simpelthen ikke noget bedre end frisk, hjemmelavet hyldeblomstsaft.


Og det var så nok også det eneste, der var sommer-agtigt i dag. Vejret venter virkelig på at vise sig frem, og jeg er ved at blive godt gakket i hovedet på grund af det. Jeg er et sommerbarn, så jeg lever nærmest for solen… derfor når den ikke gider at dukke frem, får jeg i løbet af en dag et par meltdowns.

Derfor har jeg besluttet mig for: hvis solen ikke gider at komme frem af sig selv, så vil jeg tvinge den frem! Så jeg har købt (alt for meget) is, og jeg køber ind af sæsonens skønne råvarer, og jeg har lavet den her sommersalat!

Sommersalaten er, ja… sommer! Solmoden. Farverig. Smagfuld. Saftig. Grillet. Frisk. Sprød.

Jeg har kommet så mange af sommerens råvarer i salaten som muligt… jeg kunne godt have puttet mange flere i (som f.eks jordbær og ærter, som jeg tror vil passe ret godt i), men min skål er ikke stor nok; så jeg måtte beherske mig.

Der er grillet zucchini og nektariner i. Der er cremet avokado, søde kogte majs og sprød spidskål. Mættende bulgur og sorte bønner. Saftige tomater og en masse citronsaft.

Så spis! For det er seriøst en kæmpe salat.


Sommersalat, mindst 4 personer (som et måltid i sig selv!)

2½ dl bulgur

3 majskolber – kogt, kun majskerner

4 nektariner – halveret og sten fjernet

2 zucchini – 2-5 mm tykke skiver på langs, halveret (så zucchini-skiverne er omkring 5 cm lange)

480 g sorte bønner – kogt (2 dåser)

500 g cherrytomater – kvarte

200 g spidskål – fintsnittet

2-3 avokadoer – tynde skiver

Saft fra 1-2 citroner

Salt & peber


Kom bulguren i en skål/lille gryde. Hæld 2½ dl kogende vand over bulguren. Læg et låg over og stil til side.


Varm en grillpande op (eller grillen). Læg nektarinerne ned med “kødet” nedad. Grill dem til de har fået grillmærker – det tager omkring 3-5 minutter. Tag af varmen og stil til side. Når de er kølet af, skæres nektarinerne i mindre stykker. Jeg serverede dem både som halve, kvarte og i skiver.

Kom lidt salt på zucchini-skiverne og grill skiverne med den saltede side nedad. Grill dem til de har fået grillmærker – det tager omkring 5-8 minutter. Tag af varmen og stil til side.


Kom alle ingredienserne i en stor skål (undtagen nektarinerne, hvis du serverer dem som halve). Rør godt sammen og smag til med citronsaft, salt og peber. Hvis du serverer nektarinerne som halverede lægges de ovenpå salaten.


Pssst…
Hvis du gerne vil have en glutenfri salat, kan du erstatte bulgur med quinoa. Det er også super lækkert!

Og så kan du selvfølgelig grille alle grøntsagerne og på den måde lave en grillet sommersalat 🙂

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.