Opskrifter,  Sødt

Æbletærte m. brombær-karamel

I går kiggede jeg på min kalender, hvor jeg har prøvet at proppe så mange Mad-dage ind som muligt. Du ved de dage, hvor det åbenbart er international æbledag, international fuldkornsdag, international vaffeldag… og selv om jeg bliver lidt overrasket over, at en helt almindelig dag lige pludselig er en dag, hvor pizzaer fejres, så er jeg da med på det! En undskyldning for at lave og nyde endnu mere mad? Ja tak, siger jeg.

Så jeg har fyldt min kalender op med alle de her mad-dage, og i går opdagede jeg så, at i dag er Tærtedag. Jeg kan ikke huske, hvor jeg fik den information fra, så da jeg ville tjekke informationen, opdagede jeg, at det er en national tærtedag i enten England eller USA. Åbenbart er den internationale tærtedag først d. 14 marts, fordi når man sætter datoen op, som amerikanerne gør det (den underlige måde), så bliver datoen ligesom pi aka Pi-day aka Pie day. Man må give det til foodies, de formår at lave selv matematik om til mad. Men jeg klager ikke…

Så i dag skal vi fejre en nations tærtedag med den her lækre tærte, og den 14. marts fejrer vi igen tærtedag – bare når den er international.

God fornøjelse!


Æbletærten er, som du måske allerede har opdaget, mere eller mindre den samme som min Harry Potter’s Æbletærte. Når noget er godt, så er der ikke behov for at ændre på det – eller så skal der kun ændres meget lidt – og Harry Potter’s æbletærte er helt vidunderlig (hvis jeg selv skal sige det). Og måske fik du ikke prøvet den? Så er det vist på tide!

Derfor er fyldet næsten helt det samme, jeg har dog fjernet lidt af sukkeret på grund af brombær-karamellen; men det er dejen, som har undergået den “største forandring”: der er fuldkornsmel i for at give en lidt bedre krumme, og der er mindre plantesmør i. Men udover det så er det den samme opskrift. Hvis du gerne vil prøve noget nyt, så vil jeg foreslå, at du blander æbler og brombær-karamel sammen og bruger det hele som fyld i tærten – det, kan jeg forestille mig, vil blive ret lækkert. Jeg kan dog ikke love noget… men når jeg selv har prøvet det af, så kan det være, at jeg er så fræk, at jeg ligger det op som en ny opskrift.

Brombær-karamellen er ikke, som du kender karamel. Måske vil nogle, når de laver opskriften, tænke: hende der Ditte, hun bruger bare et fancy navn til helt almindelig brombærsyltetøj. Men jeg lover dig, at det ikke er ligesom syltetøj. Konsistensen er meget tykkere og mere klistret, og derfor kalder jeg det så brombær-karamel – for lidt fancy må den her opskrift vel godt være 😉


Æbletærte m. brombær-karamel

700 g æbler – i tynde både

1½ tsk kanel

100 g brun farin

1/4 tsk salt

Dej

100 g fuldkornsmel

150 g hvedemel

½ tsk salt

150 g plantesmør

1-2 spsk iskoldt vand

Brombær-karamel

300 g brombær

175 g muscovadosukker – kan erstattes med brun farin

1 tsk vaniljesukker

1 dl kokosfløde

lidt salt


Start med at lave dejen
. Rør mel og salt sammen og rør derefter plantesmørret i – brug kun skeen og ikke fingre/hænder, da det kan smelte smørret og give en mindre sprød dej.

Når plantesmørret er rørt godt ud, og dejen krymler, samles dejen med lidt vand.

Saml hurtigt dejen med hænderne, pak ind i husholdningsfilm og stil på køl i 1 time.


Lav brombær-karamellen imens, dejen står på køl
. Kom alle ingredienserne i en gryde og varm det op ved middelhøj temperatur.

Når sukkeret er smeltet, skal du skrue op for varmen og give det et kort opkog – skru derefter ned for varmen og lad det simre i 15-20 minutter. Hold øje med det, så det ikke koger over og rør i det en gang imellem.

Stil til side.


Lav æblefyldet
. Rør æbler, kanel, brun farin og salt sammen i en skål. Stil til side.


Tænd ovnen på 200 grader
. Smør en tærteform (25 cm diameter). Brug tærteformen til at tegne en cirkel på 25 cm på et stykke bagepapir. Tag omkring en fjerdedel af dejen fra – dette skal bruges til toppen.

Rul den største dej-halvdel (det skal bruges som tærtebunden) på bagepapiret så det bliver lige så stort som cirklen på bagepapiret. Fordel dejen i tærteformen og pres op ad formens sider. Læg eventuelt overskydende dej sammen med den anden dej-halvdel.

Fordel æblefyldet i formen.

Rul dej-halvdelen der skal bruges som toppen ud på et meldækket bord. Det skal rulles ud til, det er stort nok til, at du kan skære 5 rektangler ud, der er 25 cm lange og 1-2 cm brede.

Læg dejstykkerne ovenpå fyldet.


Bag midt i ovnen i 10 minutter
. Skru derefter ned til 170 grader og bag videre i ca. 1 time. Låget skal være sprødt og let-gyldent, og fyldet skal boble.

Lad tærten køle af inden servering. Server brombær-karamellen til og eventuelt en god klat vegansk flødeskum, vegansk vaniljeis eller vegansk creme fraiche – eller alle tre 😉


Pssst…
Du kan sagtens lave dejen og brombær-karamellen dagen før. Så har du en lækker tærte på lidt over en time i stedet for lidt over to timer – det er altid skønt, når man kan nyde de gode sager lidt hurtigere.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.