Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Chokolade-pekan tærte

I dag skal min kæreste og jeg fejre Thanksgiving. Det er faktisk noget, jeg har haft lyst til at fejre i nogle år… men det er først i år, at jeg har fået planlagt en menu. Endelig!

Måske ruller du lidt med øjnene over min “amerikanisering”? Men hvad kan du egentlig forvente af mig, nu hvor jeg også går totalt ind for Halloween? Jeg åbenbart amerikaner af hjerte, når det handler om mad… ej, spøg til side, for Thanksgiving bygger på en problematisk romantisering af den vestlige indvandring af Nordamerika; og så bliver millioner af kalkuner slagtet, hvilket for en dyreelsker som mig får mit hjerte til at bløde. Ligesom med slagtningen af især ænder og grise til jul også får mit hjerte til at bløde.

Nå, men tilbage til hvorfor jeg har ønsket at holde Thanksgiving og nu endelig gør det.

Jeg synes, at selve essensen ved Thanksgiving er en dejlig tanke. For denne højtid er en taksigelsesfest, hvor man viser sin taknemmelighed for høsten og det foregående år. Og det er dét, som jeg godt kan lide: at man tager sig tid til at tænke over, hvordan det foregående år er gået og viser taknemmelig over alt det gode, der er hændt – og at man også lige siger tak til Moder Jord over, at man kan få mad på bordet. Det er en virkelig positiv og dejlig tilgang til både året og ens liv. Så den vil jeg da mere end gerne fejre i mit hjem.

Så i år bliver forhåbentligt den spæde start på en traditionsrig dag.

Nåh ja, og så vil jeg selvfølgelig også gerne fejre Thanksgiving på grund af al maden! Hvem prøver jeg egentlig at snyde? Selvfølgelig spiller maden også en kæmpe rolle i min beslutning om at fejre denne dag. Faktisk ligger den endegyldige grund til, at det endelig blev i år, hos Greenos, som har fået Tofurky steg. Det er seriøst en steg, jeg har haft lyst til at prøve i mange, mange år! Det er derfor, jeg har min egen opskrift på en fyldt tofurkey i min kogebog: jeg cravede den!

Så ja, jeg fik endelig efter flere års venten en tofurky hjem. Det skulle selvfølgelig fejres… men hvordan? Jeg havde ikke lyst til “bare” at lave den. Det her er jo afslutningen på min craving efter købe-tofurky steg. Og så kom jeg i tanke om, at her i november er det jo Thanksgiving… og på den måde fik jeg endelig taget mig sammen til at lave følgende menu:

Tofurky roast

Kartoffelmos

Svampe sovs

Mac & Cheeze

Stegte, karamelliserede rosenkål

Valnødde-æble stuffing

Grønkålssalat

Og sidst, men ikke mindst: den mest syndige chokolade-pekan tærte.

Vegansk mad extravaganza!


Uhmmmm! Den tærte er bare helt exceptionel – den er i samme klasse som
Mud Pie’en!

Det er en flaky-sprød tærtebund (som har lidt mere mel end tærtebunden fra Harry Potters æbletærte, så den er lidt lettere at arbejde med), som er fyldt helt til randen med en syndig karamelliserede chokolade-pekan fyld. Oj, hvor er det bare godt!

Fordi den er lækker, syntes jeg selvfølgelig, at du også skulle komme med en tur i chokolade-himlen.

Server endelig med en klat flødeskum eller en kugle vegansk vaniljeis, for så bliver du bare helt salig. Og så skal du nok kunne finde noget at være taknemmelig for 😉


Chokolade-pekan tærte, 6-8 personer

Dej

150 g hvedemel

1/4 tsk salt

112 g plantesmør

Fyld

150 g silken tofu

2 spsk (med top) majsstivelse

1 tsk vaniljesukker

130 g ahorn sirup

60 g brun farin/mørk muscovado sukker

65 g sukker

1 knsp salt

3 spsk kokosolie

125 g 50-60% mørk chokolade – groft hakket

50 g 80% mørk chokolade – groft hakket

200 g pekannødder


Start med at lave dejen
. Rør hvedemel og salt sammen. Rør derefter plantesmørret i med en ske – brug ikke fingrene til at få smørret ud i melet.

Hvis dejen ikke samler sig af sig selv, så røres 1 spsk vand i. Saml hurtigt dejen med hænderne, pak ind i husholdningsfilm/frysepose og stil på køl i 1 time.


Tænd ovnen på 180 grader
. Pisk tofu, majsstivelse og vaniljesukker sammen indtil det er cremet. Stil til side.

Varm sirup, farin, sukker og lidt salt i en 1 liters gryde. Giv det et opkog og lad det derefter simre ved lav varme. Pisk tit rundt i det. Lad det simre i ca. 10 minutter, til det begynder at minde om tynd-flydende karamel.

Pisk kokosolie og chokolade i. Rør det godt ud i karamelmassen og sluk for varmen. Det vil eventuelt begynde at se grynet ud, det gør ikke noget!

Pisk tofu-blandingen i karamelmassen – det vil blive glinsende, glat og cremet.

Vend pekannødderne i. Du kan eventuelt hakke nogle af pekannødderne groft, så der er lidt forskelligt tekstur i tærten.


Rul
dejen ud. Smør en tærteform (22 cm diameter) med lidt plantesmør.

Rul dejen ud mellem et stykke bagepapir (tegn tærtens diameter på bagepapiret) og et stykke husholdningsfilm.

Pres dejen ned i tærteformen og fordel fyldet i.

Bag midt i ovnen i 35 minutter.

Lad tærten køle helt af og kom på køl i mindst 2-3 timer, men gerne natten over.

Igen: server endelig med en klat flødeskum og/eller en kugle vaniljeis!

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.