barmbrack
Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Vegansk Halloween: Barmbrack

Barmbrack er en traditionel irsk krydderkage med frugt, der på denne aften blev serveret for at forudsige fremtiden. Mere om det lige om lidt.

Barmbrack hedder på irsk bairín breac, der betyder speckled bread, som kan oversættes som plettet brød. Det skyldes al den tørrede frugt, som der kommes i sådan en krydderkage.

Barm, som det hedder på engelsk, er det skum, som er tilovers efter fermentering af øl eller ale, og det har den tørrede frugt så ligget i, inden det blev vendt i dejen. I dag bliver den tørrede frugt typisk lagt i rom eller whisky.

Så har du fået lidt af historien om selve navnet, nu er det tid til at høre lidt mere om, hvordan du kan forudsige fremtiden med et stykke barmbrack.

En traditionel barmbrack blev fyldt med forskellige symboler for, hvad modtageren kunne forvente af de næste 12 måneder.

En tørret ært: du vil ikke blive gift

Et stykke stof: uheld eller blive fattig

En mønt: held eller blive rig

En ring: du vil blive gift indenfor det næste år

Hvis jeg skal være helt ærlig, så ville jeg sidde med bankende hjerte og dårligt nok turde at tage imod et stykke kage 😉 Men på den anden side har det jo bare været til for at have det sjovt – især med overgangen til vinteren lige på den anden side af denne aften.

Æh… kan du forestille dig, hvis man både fik et stykke stof og en mønt?! Udligner det bare sig selv, eller afhænger det af, hvad man først pakker ud? Så mange spørgsmål…


Hvis du selv gerne vil lave noget lignende med din barmbrack, så er der her to gode råd

1. Sørg for at alle ved, at der er uspiselige objekter i kagen, og at man skal være meget opmærksom, når man spiser kagen.

2. Pak alle objekterne ind i lidt bagepapir. Så er det nemmere at opdage dem, og du slipper for bakterier fra særligt mønt og ring.

Rigtig god fornøjelse og rigtig god Halloween!

barmbrack


Barmbrack, 10-12 stk

125 g rosiner

½ dl rom – jeg brugte alkoholfri romish

3½ dl stærk te (se fremgangsmåde)

½ dl neutral olie

125 g brun farin

300 g hvedemel

½ tsk salt

1 tsk kanel

1/4 tsk stødte nelliker

1/4 tsk stødt allehånde

1½ tsk bagepulver

1 tsk natron


Start med rosinerne og rommen
. Kom det i en lille skål og lad trække i mindst 3 timer (gerne natten over).


Varm ovnen til 180 grader/160
varmluft. Beklæd en rugbrødsform (25×11) med bagepapir.


Lav den stærke te
. I en stor skål hældes 3½ dl kogende vand over 2 poser sort te/earl grey og lad det trække i 5 minutter.

Rør olie, brun farin og rosinerne samt det resterende rom i teen og rør rundt til det meste af farinen er opløst.

Hæld mel, salt og krydderier i og rør godt rundt – der må gerne være lidt melklumper.

Rør bagepulver og natron i.


Hæld kagedejen i bageformen
. Bag midt i ovnen i ca. 45 minutter.

Server med en god kop te (eller kaffe).

Gem et stykke barmbrack til din kære afdøde, som måske kommer forbi i nat.

barmbrack

   Send article as PDF   

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.