Opskrifter,  Snack,  Sundt,  Tilbehør

Nachos

Hola!

Så er det tid til weekend! Det er tid til afslapning – forhåbentligt! Det er måske tid til at få ordnet det, man ikke fik gjort i løbet af ugen… jeg håber altid, at jeg kan komme i gang med at male akvarel eller få lavet en sang i weekenden; nogle gange sker det og andre gange ikke. Og så er weekenden en tid til at lave mad. Forhåbentlig masser af mad. For nu har vi (forhåbentlig) tiden.

(Oy, hvor har jeg skrevet forhåbentlig mange gange)

Jeg har tænkt en masse over Vegansk for alle, og jeg har tænkt, hvor jeg egentlig gerne vil hen med den her side i forhold til indholdet. Jeg vil rigtig gerne stadigvæk fortsætte med at dele mad, men jeg vil også gerne dele lidt mere af det livsstils- og sundhedsmæssige. Det er jo ikke fordi, jeg har tænkt “nej, Ditte… du må sgu ikke dele indlæg, der handler om sundhed eller livsstil”, for det har jeg gjort før. Det er mere, fordi jeg har haft den der tanke om: er det, jeg skriver, nu egentlig interessant/godt nok? Er det brugbart? Og jeg har besluttet mig for, at hvis det er brugbart og interessant for mig, så er det godt nok – heldigvis kan man jo altid finde ligesindede, og mon ikke en af jer også interesserer sig for livsstil og sundhed?

Tænk hvis jeg anvendte en tankegang med min mad. Hvad nu hvis jeg begyndte at tænke sådan om min egen mad: er den her opskrift god nok, er den interessant, er den “perfekt”? Så ville jeg jo aldrig nogensinde lægge en opskrift op, ligesom jeg meget sjældent deler et indlæg med fokus på livsstil og sundhed.

Som altid er jeg virkelig interesseret i, hvad du tænker, og hvad du godt kunne tænke dig – dig som nu engang læser her. For eksempel fik jeg en dag en forespørgsel på æbleskiver, hvor det er skiver af æbler dyppet i dej og derefter vendt i kanelsukker (mums!) – en idé jeg synes rigtig godt om. Så selv om det er noget tid siden, jeg fik den forespørgsel, så har jeg ikke glemt den! Faktisk vil jeg dele den her i januar eller februar, imens det stadigvæk er koldt; kulde passer forfærdeligt godt sammen med lækre sager, især lækre sager der indeholder æble. Jeg elsker forslag, og jeg elsker idéer. For selv om det her er min side, og jeg deler det, jeg godt kan lide, så vil jeg også gerne dele noget, som du vil kunne lide, eller som du har savnet: om det er madopskrifter, diy, sundhedsartikler eller noget helt fjerde.

Så skriv endelig via kontaktformularen under “Om mig & Kontakt” eller læg en kommentar! Vær ikke genert – jeg elsker at høre fra jer 🙂


Når du sådan bare kigger på opskriften, så virker den anelse skræmmende? Eller er det kun mig? Men den er slet ikke så skræmmende, som den ser ud. Den er faktisk virkelig hurtig og let at smække sammen, og det er lige præcis sådan en snack/forret skal være.

Jeg har selv kogt sorte bønner til den her lækre sag. Hvis du også gerne vil det, så skal du bare sætte 100 gram sorte bønner i blød natten over, så ender du med omkring 200 gram – nu hvor du er i gang, så sæt endelig flere i blød og kog dem; de kan holde sig omkring 3 dage i køleskab i en frysepost, eller du kan fryse dem til en hurtig omgang bønneret til en anden dag . Hvis du ikke orker at koge, og du i stedet har en dåse, så kom endelig alle 240/250 g bønner i, 40-50 gram fra eller til gør intet.

Ja, så er der ikke så meget andet end: Gå i gang med de her afhængighedsskabende nachos! Du skal nok blive mæt.


Nachos m. sorte bønner, guacamole & salsa, 4-6 personer

Sorte bønner

1 spsk olivenolie

1 mellemstort løg – finthakket

3 fed hvidløg – presset

200 g sorte bønner

1 peberfrugt – små tern

2 tsk spidskommen

½ tsk røgaroma (kan erstattes med 1-2 tsk røget paprika)

2½ dl grøntsagsbouillon

evt salt & peber

Salsa

2 tomater, ca. 200 gram – finthakket

1 lille/½ mellemstort rødløg – finthakket

saft fra 1 lime

2 spsk olivenolie

2 spsk hakket persille

2 spsk hakket koriander

1-2 spsk syltede jalapenos – hakket

lidt salt

Guacamole

2-3 avokadoer

saft fra ½-1 lime

2 fed hvidløg – presset

Salt & peber

250 g tortilla chips

Vegansk ost – revet (jeg bruge violife pizzaost)

Koriander – hakket


Tænd ovnen på 200 grader
.


Sorte bønner

Steg løg og hvidløg klare i olien på en pande – det tager omkring 3-5 minutter ved middelhøj varme. Tilføj bønner, peberfrugt, spidskommen og røgaroma og steg videre i 3-5 minutter.

Tilføj bouillonen og lad det simre under omrøring indtil det meste af vandet er væk – du skal ende med en cremet bønneret. Mos gerne nogle af bønnerne undervejs med en ske; det hjælper også på cremetheden. Smag til.

Stil til side.


Kom tortillachips i et ovnfast fad
. Fordel de sorte bønner ovenpå og til sidst den revne veg-ost.

Bag midt i ovnen i 15 minutter.


Lav salsa imens
. Rør alle ingredienserne til salsaen sammen i en skål. Smag til med salt. Stil til side.


Lav guacamolen
. Kom avokadoer, limejuice og hvidløg i en skål.

Mos enten avokadoerne med en gaffel (så får du en mere grov guacamole) eller mos meget kort med en stavblender (så bliver guacamolen mere cremet – men sørg for at have lidt større stykker tilbage).

Smag til med salt og peber. Stil til side.


Nachos

Når nachosene har bagt færdigt i ovnen, serveres herligheden!

Læg eventuelt lidt guacamole på nachosene. Eller server guacamole og salsa ved siden af – dyp nachosene i eller brug en ske til at komme guacamole og salsa op på nachosene. Jeg vil helt klart anbefale det sidste, det gør det hele lidt nemmere 😉

Server gerne med en masse koriander.


Pssst…
Guacamole indeholder typisk også rødløg og nogle gange også tomater. Det kan du sagtens tilføje, men da salsaen indeholder begge dele, synes jeg, at rødløg og tomater i guacamolen vil ødelægge balancen i retten.

Ift limes: køb endelig de større limes, der er lidt mere gullige end grønne! De indeholder meget mere saft end de små grønne. De større og mere modne limes kan tit købes hos en grønthandler – ellers så lad dem stå og modne et par dage ved stuevarme.

En til ting ift limes: Rul dem på bordet inden du skærer i dem. Det vil hjælpe med at få endnu mere limejuice ud.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.