FASTELAVN: Semlor | Svenske Fastelavnsboller
Det er fastelavn lige om lidt!
Så der skal selvfølgelig spises en masse fastelavnsboller og andre godterier. For ikke så lang tid siden “knækkede” jeg endelig “koden” på ordentligt vegansk wienerbrød og dermed de klassiske danske fastelavnsboller (“koden”er bare at anvende vegansk margarine i stedet for plantesmør, d’oh!).
Hvis der er noget, vi kan her i Danmark, så er det wienerbrød!
Hvis der er noget, de kan i Sverige, så er det bageværk, nærmere: bolle-værk! De har i hvert fald styr på bollerne, særligt kardemummabullar og kanelbullar. Yum!
Så da jeg læste, at de (selvfølgelig) også har deres egne fastelavnsboller, var jeg klar på at kaste mig ud i at lave en dej, en omgang boller med kardemomme og slutte det hele af med flødeskum og flormelis.
Semlor bliver traditionelt serveret med marcipan”creme” i en bolle med flødeskum ovenpå, som til sidst er drysset med lidt flormelis. Og hvis man skal følge de virkelig gamle traditioner, så bliver semlor spist med varm mælk! Hmmm… jeg ved ikke lige, hvordan jeg har det med at spise en blød bolle i varm mælk, men sådan er det jo.
Jeg synes dog, at det kunne være lidt sjovt at piske marcipan”cremen” sammen med flødeskummet, så det er selvfølgelig, hvad jeg har gjort! Ellers er det lige som de semlor, man kan købe i Sverige (bilder jeg mig selv ind). Hvis du hellere vil spise helt traditionelle semlor, så skal du bare komme en klat af marcipan”cremen” i bunden af bollen og toppe det af med helt almindelig veganske flødeskum.
Så, nu har du forslag til to helt vildt lækre fastelavnsboller.
Semlor, 10 stk
25 g gær
2½ dl plantemælk
75 g plantesmør/margarine
70 g sukker
½ tsk salt
½ tsk kardemomme
ca. 450 g hvedemel
Fyld
200 g marcipan – groft revet
2 spsk plantemælk
2½ dl sojapiskefløde
Varm plantemælk og plantesmør op. Plantesmørret skal kun lige akkurat smeltes.
Når det er fingervarmt, piskes det sammen med gæret i en skål.
Pisk 100 g af melet, sukker, salt og kardemommen i.
Rør derefter det resterende mel i.
Ælt på bordet, til dejen er glat og elastisk. Del dejen i 10 lige store stykker og rul stykkerne til boller.
Kom bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve i 1 time.
Tænd ovnen på 200 grader, når halvdelen af hævetiden er gået. Når bollerne er færdighævede (de skal gerne være en halv til hel gang større), pensles de med plantemælk.
Bag midt i ovnen i 8-10 minutter. Tag bollerne ud og lad dem køle helt af.
Når bollerne er kølige, laves fyldet. Piskes marcipanen sammen med plantemælken, til det er cremet.
Pisk sojafløden til flødeskum og pisk derefter marcipan-blandingen i.
Skær toppen af bollerne af – gem den. Tag omkring 1 spsk af bollens midte ud. Sprøjt macipan-flødeskummet i hullet af bollen og lidt ekstra, så toppen af bollen hviler på den dejlig pude af marcipan-flødeskum, mmmmm… 🙂
Server!
Pssst… Hvis du~I ikke spiser alle bollerne, så lad være med at skære toppen af de boller, der ikke skal spises. Bollerne er ganske fine dagen efter – du skal bare lune dem let og så følge det sidste af fremgangsmåden.