Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Fastelavn: Fastelavnsboller

Fastelavn!

På søndag er det endelig fastelavn igen, og jeg glæder mig som et lille barn. Hvorfor ved jeg ikke engang… for jeg klæder mig ikke ud, og jeg går ikke ud for at rasle, og jeg møder aldrig nogensinde nogle børn, som rasler, for jeg bor i en lejlighed. Rasler børn overhovedet længere? Men jeg glæder mig alligevel, for fastelavn er intro-festen til foråret. Og fastelavn betyder, at der skal spises ekstremt mange fastelavnsboller. Så i dag deler jeg fastelavnsboller i luksus-style. Lidt senere på ugen deler jeg endnu en lækkerbisken, som passer perfekt til fastelavn eller generelt bare foråret!

Hvis du mangler mere inspiration til fastelavn, så er der min bog Vegansk til højtider og fest, som har et helt kapitel dedikeret til fastelavn!

Denne opskrift er opdateret d.12/2 2019 for at sikre et perfekt resultat – og prøv lige at se de fine nye billeder 🙂


Fastelavnsboller betyder noget helt specielt for mig. Da min far var syg, arbejdede jeg den periode i en bager, og jeg tog hver weekend fastelavnsboller med hjem. Faktisk så spurgte min far mig altid aftenen inden, jeg skulle møde, om jeg ikke godt lige kunne tage nogle med hjem. Og når jeg så kom hjem, sad vi og nød dem. De blev spist hurtigt, og vi glædede os allerede til de næste.

Jeg kan godt love dig for, at vi spiste mange fastelavnsboller. Hver gang min far så en fastelavnsbolle, ville han have én. Så fra januar til der ikke længere blev solgt fastelavnsboller, blev der spist en masse.

Det er sådan et specielt minde, og et jeg holder meget af. Så man kan vel kalde de her hjemmelavede fastelavnsboller for min lille hyldest til min far.


Så! Skal du have lidt credit? Altså bager-credit? Så skal du lave de her fastelavnsboller! Fastelavnsboller lavet med wienerbrødsdej! Dem, der står og lokker i bagerens vindue, og som man altid står og savler lidt over… men så husker man, at de ikke er veganske, og man må gå skuffet videre. Det er fortid nu. Eller… du kan stadigvæk ikke købe dem hos bageren (udover Naturbageriet), men du kan lave dem selv, og det skal du virkelig gøre.

Som alle os der før har kigget på wienerbrødsdej-opskrifter, så ser de ud til at være a pain in the ass. De ser ud til at være forfærdelige at lave. De ser ud til at tage hele dagen. De ser ud til at være umulige. De ser ud til, at det kun er bagere og totalt-seriøse-hjemmebagere, som kan lave dem her.

Sådan har jeg selv tænkt rigtig, rigtig mange gange. Men de er slet ikke så slemme, og når du tager den første bid (og derefter alt for mange efterfølgende bidder), så er de arbejdet værd.

Jeg tror, det er udrulningen, der virker skræmmende og alt for tidskrævende; sådan er det i hvert fald hos mig. Men nu hvor jeg endelig fik taget mig sammen til at rulle ud ad flere omgange, så er det slet ikke så tidskrævende, og det er slet ikke så besværligt – faktisk er udrulningen overstået, inden du rigtig går i gang!

Du tænker garanteret nu: “Ja, ja den er go’ med dig Ditte. Du lever og ånder jo for mad og alt det der.” Og ja, jeg lever og ånder for mad, men jeg er også totalt doven. Hvis jeg kan undgå at lave mad med alt for mange trin, eller mad som er alt for tidskrævende, så gør jeg helst det… men samtidig så ved jeg også, at mad, der nogle gange har mange trin og/eller virker ret tidskrævende, er noget af den bedste mad, som findes! Og jeg ved også, at jeg føler mig mega-sej og overskudsagtig, når jeg har gennemført det umulige. Og jeg indser, at det alligevel ikke var så svært, krævende og umuligt.

Så tvivl ikke på dig selv eller opskriften. Lav de her fastelavnsboller og få englene til at synge (og folk til at tilbede dig).

OBS! Bollerne på billedet er lavet af en portion, hvor jeg lavede 6 stykker – så hvis du vil have lige så store boller, så skal du kun skære 6 firkanter ud til sidst; hvis du synes, de her boller virker lige lovligt store (de er da ikke for store?), så skær dejen i 9 firkanter.


Fastelavnsboller, 6-9 stk

Dej

2 dl plantemælk – lun

25 g gær

2 spsk sukker

1/4 tsk salt

ca. 320 g hvedemel

125 g AMA veganske margarine

Chokoladeskum

50 g mørk chokolade

1 dl sojapiskefløde

Hindbærskum

50 g hindbær

1 dl sojapiskefløde

evt lidt vaniljesukker


Rør gær og plantemælk sammen
. Pisk 100 g af melet i og derefter sukker og salt. Tilføj det resterende mel og ælt dejen elastisk på et meldækket bord.

Lad dejen hvile i 30 minutter i køleskabet.


Gør 2 stykker bagepapir på 30×20 cm klar.
Skær derefter margarinen i 3 nogenlunde lige store stykker – rul den ud mellem de to stykker bagepapir. Du skal bruge lidt muller til at rulle det ud, men når du først kommer i gang er det ret hurtigt overstået – og så er det sjovt 😉

Rul derefter dejen ud til en firkant på samme størrelse som margarinen (30×20 cm). Dejen må godt være et par cm større.

Læg margarinen på dejen og skær overskydende dej væk. Fold dejen ind over sig selv.

Pak dejen ind i bagepapir og læg på køl i 30 minutter. Dejen skal føles kold, inden du går i gang med næste trin.


Når dejen har hvilet i 30 minutter, rulles den ud til den er 1 cm tyk
. Sørg for at have nok mel på bordet så dejen ikke hænger fast.

Børst melet af dejen og fold 1/3 af dejen ind på midten, fold den anden 1/3 henover. Så har du tre lag.

Pak ind i bagepapiret igen og stil på køl i 30 minutter.

Gentag denne udrulning to gange: rul ud til dejen er 1 cm tyk, fold 1/3 af dejen ind på midten og den anden 1/3 henover.

Sørg for at rulle dejen ud på det modsatte led hver gang, så hvis du ruller ud på det brede led, så skal det rulles ud på det lange led næste gang.

Dejen skal ikke på køl mellem de to udrulninger.

Efter den anden udrulning skal dejen en tur i køleskabet en sidste gang, denne gang 20 minutter.


Rul dejen ud til en firkant (25×25 cm)
. Sørg for at have nok mel på bordet!

Skær dejen i 6-9 firkanter. Fold hjørnerne på firkanterne ind mod midten og form derefter let til en bolle; det gør ikke noget, hvis bollen bliver lidt skæv!

Sæt bollerne med foldningerne ned ad på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve til de er fordoblet i størrelse, ca. 1 time og 30 minutter. Pensl med lidt plantemælk.

Bag midt i ovnen ved 175 grader i ca.15 minutter. Bollerne skal være let-gyldne.

Lad bollerne køle helt af.


Chokoladeskum + Hindbærskum

For at lave chokoladeskum: Smelt chokoladen. Den skal være kølig, men stadigvæk flydende når du går i gang med at piske flødeskum.

Pisk sojapiskefløden til flødeskum. Pisk derefter den smeltede chokolade i. Kom i en sprøjte-/frysepose. Stil på køl.

For at lave hindbærskum: Hvis du bruger friske hindbær, skal du hakke dem fint. Hvis du bruger frosne hindbær, skal du først koge dem op i 30 sekunder (gryde/mikroovn) og derefter lade hindbærrene køle helt af.

Pisk sojapiskefløden til flødeskum. Vend lidt vaniljesukker i, hvis du bruger det. Rør hindbærrene i. Kom en sprøjte-/frysepose. Stil på køl.


Saml

Skær toppen af fastelavnsbollerne og sprøjt de to cremer i – en slags creme i hver bolle, for jeg ved ikke, hvor godt de to cremer smager sammen.

Du kan eventuelt drysse lidt flormelis på, hvis du skulle have lyst.

Ta-daaaa!!! Så har du lavet bagerens fastelavnsboller, giv dig selv et klap på skulderen! Det gjorde jeg 😉

Spis… og del måske et par stykker.


Pssst…
Du kan også bare klassikeren (som jeg tror er en klassiker?): pisk sojapiskefløde til flødeskum, smag til med vaniljesukker. Skær toppen af fastelavnsbollen, kom en lille klat hindbærsyltetøj i bunden og flødeskummet ovenpå. Låg på igen og lidt flormelis.

Pssst… Hvis dit køkken er koldt, og du ikke lige har plads i din varme stue, så tænd for ovnen. Skru op for 200 grader og lad den varme helt op, sluk derefter for varmen. Stil bagepladen/bagepladerne med fastelavnsbollerne ovenpå. Varmen fra ovnen vil hjælpe fastelavnsbollerne med at hæve.

   Send article as PDF   

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.