Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Fastelavn: Hvid chokolademousse m. hindbærcoulis

Så er det fastelavn på søndag! Jeg glæder mig helt vildt, og jeg overvejer at lave Fastelavnsbollerne på søndag! Det er et lidt større arbejde, men ja… jeg har bare lyst til dem, og så har jeg lyst til at klappe mig selv på skulderen over, hvor sejt det er af mig at lave sådan en wienerdej igen.

Siden fastelavn bliver slået ind med et ordentlig rabalder på søndag, tænkte jeg, at det ville være sjovt at skrive lidt om denne dag.

Fastelavn/fastelavnssøndag er faktisk del af flere dage, der lægger op til selve fasten, som man engang gik op i her i det protestantiske Danmark. Fastelavn starter som sagt her på søndag, hvor børn i dag bliver klædt ud og slår på tønde – og måske går nogle rundt og rasler? Børn der rasler er vist ved at være en myte… Anyways, det er sådan, som fastelavn er i dag.

Engang var fastelavn temmelig meget anderledes og mere barbarisk. Vi har vist alle læst om “fastelavnsløjerne”, men hvis du ikke har, eller du gerne vil friske op, så har Videnskab en fin artikel omkring Fastelavns historie.

Dagen efter hed Flæskemandag, og folket smæskede kød i sig. I Vegansk til højtider og fest har jeg lavet et rigtig lækkert vegansk alternativ på en flæskesandwich med blandt andet en sprød aubergine, asparges og chili-mayo!

Tirsdag hed Hvidetirsdag/Hvedetirsdag, og her blev al den fine mad spist: alt der kunne indeholde hvidt hvedemel og mælk. *Hint-hint*! Som veganer kan mælk snildt erstattes med plantemælk, og man skal nærmest bare piske hvedemel og plantemælk sammen, og så har man pandekager! Mmmmm… i Vegansk til højtider og fest har jeg delt en opskrift på de tyndeste og blødeste pandekager, som man kan vælge at servere sammen karamelliserede bananer og tyk chokoladesovs.

Onsdag hed Askeonsdag, og det var den første dag i fasten, som varede helt til påskelørdag. Folket gik i kirken med et kors af aske i panden og angrede deres synder – altså indtil de synder blev begået igen 😉 Fasten, der startede askeonsdag og varede i 40 dage, er ikke rigtig kendt eller anvendt mere, og det er primært de katolske lande som stadig tildels “overholder” fasten. Dengang handlede fasten om, at man skulle ære (eller noget i den dur) Jesus’ 40 dage i ørkenen, hvor han fastede. Det var også derfor, at folk spiste kød flæskemandag og al den fine hvede og mælk om tirsdagen, for netop disse fødevarer var “forbudt” under fasten.

I Vegansk til højtider og fest har jeg delt en opskrift, som er perfekt til askeonsdag! Den skønneste grønkålssalat med grønkål på tre måder: frisk, chips og aske! Serveret med blandt andet en skøn og dejligt syrlig dressing.

Man kan lige så godt få endnu mere ud af fastelavn end kun fastelavnssøndag – især når alle tre efterfølgende dage kan indeholde en masse lækker mad!


Nå, men et fancy navn til en total hurtig og enkel dessert! Er det ikke sådan, at fransk mad er? 😉

(jeg ved godt, at min skønne hvide chokolademousse langt fra er fransk, men siden den hedder noget med mousse, så synes jeg alligevel, at min kommentar omkring fransk mad passer… jeg ved ikke engang, hvorfor jeg skriver det her?)

Denne skønne chokolademousse er så sart og fin. Den hvide chokolade giver en underspillet, men vigtig, smag og tyngde. Hindbærcoulis’en giver et skønt syrligt bid, og hvis du vil skrue lidt mere op for godterne, så server nogle friske hindbær til.

Hvis du serverer den til 4 personer, så har I også fået jeres dessert for dagen/aftenen, for det giver til en ordentlig én af slagsen. Men det har man også brug for nogle gange. Hvis du serverer den for 6 personer, så er den vist mere nede i en normal dessertstørrelse – hvad det så end er.

Du kan smække det hele sammen og servere den på omkring 30 minutter. Jeg kan dog selv bedst lide at servere den, når chokolademoussen har stået på køl i alt fra 3-6 timer – for så danner den nogle større (og bedre) lufthuller, som er essensen af chokolademousse… i hvert fald for mig.


Hvid chokolademousse m. hindbærcoulis, 4-6 personer

Hindbærcoulis

100 g hindbær

1 spsk sukker

2 spsk vand

Hvid chokolademousse

100 g hvid vegansk chokolade

2½ dl sojapiskefløde (eller anden vegansk piskefløde)

2 spsk hindbærcoulis


Lav hindbærcoulis’en
. Kom hindbær, sukker og vand i en lille gryde. Varm langsomt op under omrøring og lad det simre i ca. 3 minutter, eller til hindbærrene er blevet varme og er begyndt at gå i stykker.

Læg en si over en skål. Hæld hindbærrene i sien og begynd at presse hindbærrene ned i sien med en ske – sørg for at skrabe bunden af sien med skeen. Bliv ved med at presse hindbærrene til der nærmest kun er kerner tilbage. Så har du hindbærcoulis!

Lad den stå og køle helt af ved et åbent vindue eller i køleskabet.

Når den er kølig, laves chokolademoussen.


Lav den hvide chokolademousse
. Smelt den hvide chokolade og lad den køle helt af, til den er kølig men stadigvæk flydende.

Pisk sojapiskefløden til flødeskum, pisk derefter den hvide chokolade i.

Vend de to spiseskeer hindbærcoulis i chokolademoussen.

Kom chokolademoussen i glas.

Hvis du serverer med det samme, så hæld 1-2 spsk hindbærcoulis over moussen.

Hvis du gerne vil lade nogle større lufthuller udvikle sig i moussen, så skal den stå på køl i 3-6 timer. Læg husholdningsfilm over. Når moussen har stået på køl, serveres den med 1-2 spsk hindbærcoulis over.


Pssst…
Du kan bruge både friske og frosne hindbær til hindbærcoulis’en.

Chokoladen vil hurtigt køle af, hvis du stiller den ved et åbent vindue. Sørg for at røre i den en gang imellem.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.