Den Store Bagedyst: Battenberg kage
Så er vi nået til anden del af første tema, som er Kager.
Som jeg skrev i sidste indlæg, så vil jeg dele opskriften på en Battenberg kage, som er den anden udfordring i sæson 2 – og dermed den tekniske udfordring!
I The Great British Bake Off får deltagerne en skrabet opskrift på den valgte kage/bagværk, og deltagerne skal på den måde vise deres tekniske kunnen udfra sparsomme oplysninger.
… Jeg snyder 😉 For jeg har kigget på nogle forskellige Battenberg opskrifter og har fundet på min egen.
Men hvad er en Battenberg kage så?
Kagen er, som du kan se i billedet, en kage i tern. Den er dækket med marcipan og smurt med abrikosmarmelade.
Normalt består kagen af tern, der er “hvide og lyserøde”. Men som med alt andet er der variationer, og det er der også indenfor Battenberg. Selv om den officielt er “hvid og lyserød”, så kan man jo lave sin egen version – især hvis man er ligesom mig, der ikke er så glad for at farve maden… jo, man kan sagtens lave og købe frugtfarver, og selvfølgelig også madfarver som ikke er “farligt” – men jeg er bare ikke så meget til hverken lyserøde eller blå eller grønne kager.
Historien bag Battenberg kagen er ikke helt sikker. Der er to forslag til, hvordan Battenberg kagen opstod.
- Den blev skabt for at fejre ægteskabet mellem Princess Victoria (barnebarn af Queen Victoria) og Prince Louis of Battenberg i 1884.
- Kagen refererer til Prince Louis og hans 3 brødre. De 4 tern repræsenterer altså de 4 brødre.
Battenberg kage
Chokoladekage
2½ dl neutral sojamælk
0.75 dl neutral olie
75 g sukker
1 tsk vaniljesukker
1 tsk salt
25 g kakao
100 g mørk chokolade – smeltet
175 g hvedemel
2 tsk bagepulver
2 tsk rom aroma
Vaniljekage
Samme ingredienser – dog skal kakao, chokolade og rom aroma udelades
Marcipanlåg
200 g marcipan
3 spsk flormelis
Ca. 190 g abrikosmarmelade
Chokoladekage
Varm ovnen til 175 grader. Kom bagepapir i en rugbrødsform (25×11 cm).
Pisk sojamælk, olie, sukker, vaniljesukker og salt sammen.
Pisk derefter kakao og chokolade i. Når chokoladen er blevet godt inkorporeret i dejen, røres hvedemel og bagepulver i.
Når melet er rørt nogenlunde ud (det gør ikke noget, hvis der er lidt klumper), røres aromaen i.
Kom dejen i en rugbrødsformen og bag midt i ovnen i ca. 35 minutter.
Vaniljekage
Følg samme fremgangsmåde som med chokoladekagen – udelad kakao, chokolade og rom aroma.
Dejen vil være en del mere lind end chokoladekagen, men det gør ikke noget ved selve kagen!
Lad begge kager køle af til de er kølige/kolde.
Når kagerne er kølige/kolde, skæres sider og toppen af. Sørg for at du ender ud med lige store kager (eller så tæt som muligt) – så mål endelig efter!
Nu kan du gå i gang med marcipanlåget.
Marcipanlåg
Ælt marcipanen på bordet med flormelis. Når alt/det meste af flormeliset er æltet ind, rulles marcipanen ud mellem et stykke bagepapir (samme størrelse som en bageplade) og husfilm.
Marcipanen skal være ret tynd, og den skal være nogenlunde lige så stor som bagepapiret (faktisk lidt større end du kan se på billedet!).
Smør det meste af abrikosmarmeladen på marcipanen (ca. 2/3).
Saml det hele
Tag fat i kagerne og skær dem over på den lange side – på den måde har du nu 4 lange firkantede kagestykker.
Læg det ene chokolade-stykke i midten af marcipanen og pensl det med abrikosmarmelade på alle sider. Læg vanilje-stykket tæt opad og pensl på de frie sider.
Læg chokolade-stykket ovenpå vanilje-stykket i bunden – og omvendt med det resterende vanilje-stykke. Pensl med abrikosmarmeladen på de frie sider…. forvirret? Det er jeg også selv, så er det jo rigtig godt, at du kan se på billedet, hvad jeg prøver at formidle 😉
Brug bagepapiret til at presse marcipan på den lange side tæt opad kagen. Siderne på langs bør gerne ligge lidt over hinanden eller røre hinanden – pres marcipanen sammen, så hele kagen er dækket af marcipan.
Skær lidt af kagen og det overskydende marcipan af på de korte sider – som du kan se på gif’en.
Gem endelig det overskydende kage til en dag, hvor du har brug for sukkerkoma eller spis det med det samme!
Pak kagen stramt ind i husfilm, og kom den på køl i 1-2 timer, så den kan samle sig – spis!
Pssst… Hvis du har to rugbrødsforme i samme størrelse, så kom kagerne i ovnen samtidig – så sparer du både energi og tid.
Pssst… Jeg har skåret ned på sukkermængden i forhold til den typiske opskrift, men det er alligevel en meget sød kage! Så hvis du ikke kan nå at spise den indenfor 3-4 dage på grund af sukkerkoma, så kan du sagtens fryse den ned – den kan holde sig 1 måned i fryseren.
Okay, det tog lige en del længere tid for mig at komme ud med det her indlæg. Planen var, at jeg skulle have delt opskriften på Battenberg kagen i onsdags (eller var det torsdag?)… men jeg endte med en utrolig grim og ikke særlig velsmagende kage, da jeg første gang prøvede at lave min version. Det ville jeg ikke byde dig, så jeg var selvfølgelig nødt til at lave den om.
Jeg håber, du kan lide den – og så er jeg stærkt tilbage med sidste udfordring i første tema i næste uge + en masse andet.
God weekend!