image featured

Ditte

Categories Brød, Opskrifter, Sundt, Tilbehør

Den Store Bagedyst: Madbrød m. soltørrede tomater & italiensk fyld

Så er jeg endelig Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed!!!!!

I mandags var jeg oppe og forsvare mit bachelorprojekt: Formidling af kostanbefalinger på sociale medier – og det gik så godt. Jeg kan ikke skrive andet end, at jeg er glad; at jeg er lykkelig. Ord kan ikke beskrive, hvilken følelse det er at være færdig.

Der har været perioder, hvor jeg har tvivlet på, om det faktisk var det, jeg ville – og om jeg egentlig var god nok. Der har været opture og nedture. Det har i hvert fald været noget af en rutsjebane. Men jeg ved, at det er, hvad jeg vil med mit liv. Så jeg er glad for, at jeg kom igennem de nedture, jeg nu en gang har oplevet og i stedet har fokuseret på både mine fremtidsvisioner, de positive oplevelser og al den viden jeg har fået med mig.

Nu er det endelig tid til at komme ud i verden og promovere en grønnere kost – en plantebaseret kost. Mit ønske er at hjælpe mennesker med at spise mere grønt og få et godt og sundt forhold til både mad, krop og sind… men mit ønske er selvfølgelig også hjælpe med både at gøre overgangen til veganisme lettere og mere overskuelig.


Det skal selvfølgelig fejres med et lækkert madbrød. Brødet er lavet med ølandshvede og soltørrede tomater, selve brødet er fyldt med peberfrugt, løg, hvidløg og krydderier.


Madbrød med soltørrede tomater & italiensk fyldt

Dej

7 dl vand – fingervarmt

25 g gær

2 spsk sukker

3 spsk olivenolie

1½ spsk salt

500 g ølandshvede

650 g hvedemel

1 glas soltørrede tomater uden olien, ca. 180 gram

Fyld

2 rødløg – finthakket

2 røde/gule peberfrugter – finthakket

3 fed hvidløg – presset

1 spsk olivenolie (kan udelades, hvis du har en slip-let pande)

1 tsk balsamicoeddike

1 tsk røget paprika

2 tsk oregano

salt & peber

1 håndfuld spinat – finthakket


Dejen

Rør gæret ud i vandet i en stor skål. Når gæret er rørt ud, røres sukker og olie i.

Rør halvdelen af ølandshveden, alle de soltørrede tomater i og derefter saltet.

Rør nu det resterende mel i.

Kom mel på bordet og ælt dejen til den er glat og smidig.

Kom dejen op i skålen og læg et viskestykke over.

Lad dejen hæve i 45 minutter – eller til den er blevet ca. dobbelt så stor.

Imens dejen hæver, kan du lave fyldet.


Fyld

Kom løg, hvidløg og peberfrugt på en pande og steg det i olivenolie ved middelhøj varme. Drys lidt salt over så væsken frigives.

Når peberfrugterne begynder at blive møre (det vil tage omkring 10 minutter), tilføjes balsamicoeddike, oregano og røget paprika. Smag til med salt og peber.


Kom indholdet fra panden over i en blender eller blend det med en håndblender. Det skal ikke være fuldstændig cremet – der må godt være lidt bid.

Stil til side, indtil dejen er færdighævet.


Brødet

Når dejen er færdighævet deles den i to lige store stykker.

Rul det ene stykke ud, som hvis du skal lave pizza.

Kom dejstykket op på en bageplade med bagepapir.

Fordel 3/4 af det blendede fyld ovenpå og derefter det finthakkede spinat.


Rul derefter det andet dejstykke ud – igen ligesom hvis du skal lave en pizza.

Læg dette dejstykke ovenpå dejstykket med fyldet og pres let siderne sammen.

Tag nu en lille skål og pres den ned i midten – herefter skæres dejen ud i omtrent lige store skiver. Fjern skålen.

Snør de udskårne skiver om sig selv – sørg for at du ikke vikler dejen for stramt om sig selv, for så kan dejen ikke hæve ordentligt!

Prik midten af dejen med en gaffel, så luft og den overskydende væske kan blive bagt væk.

Lad dejen hæve i 30 minutter.


Varm ovnen til 200 grader.

Pensl brødet med lidt vand.

Bag brødet i midten af ovnen i 40 minutter.

Lad det derefter hvile i mindst 15 minutter.

Så har du et lækkert og cremet madbrød, hvor du kan bruge det resterende fyld som dip 🙂


Pssst…
Hvis det øverste dejstykke er rullet “lidt for meget ud”, og det hænger over siden på det nederste dejstykke, så skær det af! På den måde vil du både få et lækkert madbrød med fyld og et lækkert brød med soltørrede tomater. Hvis du vel og mærke bager det overskydende dej 😉


Pssst…
Har du tænkt dig at lave madbrødet til en børnefødselsdag? Så kan brødet jo næsten komme til at se ud som en blæksprutte, hvis du bare sørger for at placere et par oliven i midten som øjne og en mund!


Pssst…
Lav gerne dobbelt op på fyld så du har en masse dip! Det er bare lidt for lækkert, hvis jeg selv skal sige det.


Pssst…
Ølandshvede kan fås i Føtex og ofte også i Netto som spotvare. Hvis du ikke har ølandshvede, kan du erstatte det med 50/50 tipo-00 og fuldkornshvedemel.

www.pdf24.org    Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *