Hovedret,  Højtider,  Opskrifter,  Salater,  Sundt,  Tilbehør

Vegansk nytår: Vietnamesiske forårsruller m. tofu, friske grøntsager & peanut butter dip

Så er jeg næsten færdiguddannet Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed – faktisk her på mandag!

Det er faktisk det eneste, jeg kan tænke på i øjeblikket… det er egentlig ikke tanken om at være færdiguddannet, der fylder mine tanker – nærmere frygten for eksamenen!

Jeg tænker på eksamenen, når jeg står op – når jeg øver mig på den mundtlige eksamen – når jeg går formålsløst rundt, fordi jeg ikke kan finde ud af komme i gang med at øve mig – når jeg lægger mig til at sove.

Det eneste tidspunkt, jeg ikke tænker på eksamenen, er, når jeg laver mad og yoga!

Så nu er det tid til at lave mad 😉

Her er min version af vietnamesiske forårsuller


Vietnamesiske forårsruller m. tofu, friske grøntsager & peanut butter dip

8 stk rispapir

Ristede sesamfrø

Tofu

200 g tofu – presset for væde (pres ikke så hårdt at tofuen krymler – been there, done that!)

4 spsk sesamolie

1 spsk soyasauce

2 fed hvidløg

1-2 tsk maple sirup

1-2 tsk risvinseddike

salt

Fyld

30 g spinat

1 stor gulerod – tændstikker

70 g rødkål – fintsnittet

Blade fra 2 stilke mynte – bladene fjernet fra stilkene

1 lille håndfuld korianderblade

50 g ris vermicilli (meget tynde risnudler)

Dip

100 g crunchy peanut butter

1 spsk soyasauce

2 cm ingefær – skrællet, fintrevet

ca. 3 dl vand

Evt lidt salt

Evt chilisauce (jeg brugte 1 spsk sriracha chilisauce)


Tofu

Pisk sesamolie, soyasauce, hvidløg, maple sirup og risvinseddike sammen i en skål, hvor tofuen også kan ligge. Smag til med lidt salt.

Pres tofuen/tofu-stykkerne let ned i marinaden.

Lad det marinere i 30 minutter – efter de første 15 minutter er gået, vendes tofuen om og pres den tidligere øverste side ned i marinaden.

Varm ovnen til 200 grader.


Når de 30 minutter er gået, beklædes en lille tærteform (hvor tofuen/tofu-stykkerne kan være i!) med bagepapir. Stil tærteformen på en bageplade og kom tofuen i tærteformen – hæld den resterende marinade over.

Bag i 20 minutter.

Stil derefter til afkøling. Skær tofuen ud i 8 aflange “bjælker”.


Dip

Imens tofuen står og marinerer kan du gå i gang med dippen.

Kom peanut butteren op i en skål og rør soyasauce og ingefær ud i.

Rør derefter vandet i – gerne i nogle etaper, så kan du selv bestemme hvor tyk dippen skal være.

Jeg kan godt lidt den medium-tyk.

Hvis du gerne vil have salt/chilisauce i, så rør det i nu. Smag ikke for meget til endnu, da dippen skal stå og trække indtil, forårsrullerne er klar.


Fyld

Kom ris vermicilli op i en mellemstor skål og hæld kogene vand over. Læg et låg/tallerken ovenpå skålen og lad det stå og trække i 5 minutter. Hæld vandet fra.

Kog derefter 1 liter vand og hæld det kogende vand op i skålen (du kan selvfølgelig også prøve at fiske ris vermicillien op med en gaffel og på den måde genbruge vandet). Hæld koldt vand op indtil vandet opnår en fingervarm temperatur.

Kom et stykke rispapir i vandet ad gangen.

Når rispapiret i vandet er blevet blødt og medgøreligt tages det op og lægges på en tallerken. Imens kommes det næste stykke rispapir i vandet – på den måde har du hele tiden et stykke rispapir klar!

Fordel 1/8 af alle grøntsagerne, ris vermicillien og krydderurterne og et stykke tofu på midten af rispapiret. Det må gerne være lidt tættere på dig end selve midten. Læg gerne spinat i bunden, da det beskytter mod de lidt hårdere grøntsager som gulerødderne.

Læg den venstre og højre side ind på midten – ikke for stramt, men heller ikke for slapt.

Tag rispapiret mod dig og læg det hele vejen over mod den modsatte side af rispapiret – fold det fast (men igen, ikke for fast) til en rulle.

Kom den vietnamesiske forårsrulle på et serveringsfad og fortsæt med de resterende 7.

Drys til sidst nogle ristede sesamfrø over rullerne.

Inden du serverer, kan du jo lige tjekke, om peanut butter dippen smager – ellers kan du smage den til.

Bon appétit


Pssst…
Giver min guide til at folde rispapir forårsruller ikke mening? Så er der heldigvis videoer af, hvordan man gør det på youtube 😉


Pssst…
Hvis tofuen, du har fået fat i, er meget tyk, så halver den på langs – så har du to tyndere tofu-stykker
.

Pssst… Som altid (næsten da) bliver jeg nødt til at nævne grønthandleren. Din lokale grønthandler vil med stor sikkerhed have sesamolie stående – og det til billigere pris og med bedre smag.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.