image featured

Ditte

Categories Hovedret, Opskrifter, Sundt, Supper & Gryderetter

Japansk karry m. græskar

Halleluja!

Kabocha græskarret er endeligt vendt tilbage i de danske supermarkeder – og jeg er mad-lykkelig!

Jeg tror, at det er to år siden(!!), at jeg sidst så kabocha på hylderne, og jeg var ved at forberede mig på den tragiske erkendelse, at jeg nok aldrig ville kunne købe kabocha igen. Men i sidste uge så jeg kabocha i både Meny og Føtex, og jeg har fået min lykkelige græskar-slutning. Dog hedder græskarret ikke længere kabocha, derimod hedder det nu bonbon(?). Don’t ask me why.

Anyways, det her græskar har en meget fyldig og stivelsesrig konsistens, og jeg er ellevild med den. Det er faktisk mit yndlingsgræskar… og indtil denne helt exceptionelle karry ret var det kærestens hade-græskar.

Det her er en ret tyk gryderet, der blandt andet viser, hvordan japanerne har taget de omkringliggende landes køkkener, opskrifter og råvarer til sig. Jeg elsker faktisk, hvordan Japan har et meget enkelt og æstetisk køkken, men at dette køkken også er åbent overfor nye råvarer/opskrifter, og hvordan disse bliver “japaniseret”. Det her er så min “Ditte-ficerede” version af en japansk karry 😉

Men denne karry er som skrevet tidligere en tyk én af slagsen. Den er perfekt til dette ruskende regnvejr, vi har haft i dag – og som resten af efteråret og derefter vinteren mere eller mindre kommer til at bestå af. Selve karryen er ret mild med en dejlig afrundet smag af karry (det kommer helt an på, hvilken karry du bruger – så sørg for at bruge én, der er god!). Karryen bliver komplimenteret rigtig fint af æbler, kokosmælk og citronsaft. Fordi kabocha/bonbon-græskarret er så stivelsesholdigt og “sødligt”, bliver det en meget mættende ret – og sammen med gulerødder, grønne ærter og tofu har du derfor et sjælevarmende måltid. Men smagsløgene skal jo ikke blive alt for “dvaske”, så derfor kommer der lidt spil i retten med hjælp fra toppingen, der består af forårsløg, sesamfrø og chiliflager. Hvis du fjerne chiliflager og eventuelt steger forårsløgene først, har du også et rigtig “børnevenligt” måltid.

Faktisk kan denne japanske karry beskrives med et ord: venlig.


Japansk karry m. græskar, 4-6 personer

5 dl rå ris

1 kabocha græskar – skrællet, skåret i mundrette tern

1 spsk kokosolie

2 løg – finthakket

3 fed hvidløg – presset

3 mellemstore gulerødder – mundrette tern

1 spsk karry (jeg brugte urtekrams)

2 spsk sojasauce

½ liter vand

1 dåse kokosmælk

2 æbler – groft revet

1-2 spsk majsstivelse

1 dl vand

200 g grønne ærter

200 g tofu – mundrette tern

Saft fra ½-1 citron

75 g spinat – groft hakket

Topping

2 forårsløg – fintsnittet

Ristede sesamfrø

Chiliflager


Tænd ovnen på 200 grader
. Gør en bageplade klar med bagepapir og læg græskart-stykkerne ovenpå og drys med lidt salt.

Når ovnen er varm nok bages græskar-stykkerne i 15 minutter. Tag ud og stil til side.

Kog risene efter anvisning imens græskar-stykkerne bliver bagt. Lad derefter risene stå.


Steg løg og hvidløg i kokosolie ved middelhøj varme i en højkantet pande/wok
. Steg løgene i ca. 3-4 minutter, eller til de er bløde.

Tilføj gulerødder, græskar-stykker, karry og sojasauce. Steg til karryen begynder at dufte.

Tilføj vand, kokosmælk og æbler – giv det et opkog og lad det simre i 15 minutter.


Pisk majsstivelse og vand sammen – stil til side
.

De sidste 5 minutter tilføjes grønne ærter, tofu og majsstivelse-blandingen. Sørg for at røre godt rundt, så karryen bliver jævnet ordentligt.

Når karryen har simret i 5 minutter, slukkes for varmen – vend spinaten i. Smag til med citronsaft og salt.


Server karryen ovenpå risene og pynt med forårsløg, sesamfrø og chiliflager
.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.